opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek našega dela med 18. decembrom in 18. januarjem

Povzetek našega dela med 18. decembrom in 18. januarjem

V preteklem letu smo že drugo leto zapored zabeležili preko 400 intervencij, 403 natančno. Posredovali smo pri 72 požarih (v 26 objektih, 23 vozilih, desetih zabojnikih, šestih dimnikih in sedmih v naravi). V 142 prometnih nesrečah smo priskočili na pomoč 110 poškodovanim osebam, med njimi 23 kolesarjem, dvanajstim motoristom in sedmim pešcem. V seštevku smo v celem letu pomagali 160 poškodovanim ali obolelim osebam. Nevarne snovi so v različnih situacijah ogrožale 37-krat, medtem ko voda 26-krat. Za silo smo oskrbeli dvanajst streh in s cest odstranili 27 podrtih dreves. 33-krat smo s tehničnim posegom omogočili vstop v objekt ali vozilo. Enajst posredovanj je bilo namenjenih pomoči živalim (ali zaradi živali). V teh številkah pa sploh niso zajeta posredovanja ob julijskem neurju in avgustovskih poplavah. Takrat naša vozila nekaj dni skoraj niso videla garaže. V Depali vasi je bil v akciji celo čoln.

V obdobju po 18. decembru smo posredovali 30-krat. Najpogosteje po petkrat med sedmo in osmo uro zjutraj ter 17. in 18. uro. Izpostaviti velja intenzivno popoldne 17. januarja, ko smo v nekaj urah posredovali pri treh prometnih nesrečah in še pri sumu na nevarno snov.

Zagorela so tri vozila oz. vsaj takšne so bile prijave. Na avtocesti pred Trojanami je ogenj zajel motorni del tovornjaka, pri Blagovici pa pnevmatiko. Slednjega so še pred našim prihodom pogasili blagovški prostovoljni gasilci. Z vso resnostjo smo se lotili prijave gorečega avtobusa polnega otrok. Potem, ko smo že preiskali vso traso avtoceste, se je izkazalo, da je pravzaprav (k sreči!?) šlo za manjši dogodek pri Slovenskih Konjicah.
V zabojnikih za odpadni papir je dvakrat zagorelo pri OŠ Domžale in enkrat pri Arkadiji. Tu se je gost dim razširil še v spuščen strop trgovskega centra, prezračevanje je bilo kar dolgotrajno. Omeniti velja tudi ogenj, ki se je iz neznanega razloga pojavil v opuščeni proizvodni hali Oljarne na Viru. Hitro posredovanje je preprečilo razširitev požara.

Posredovali smo pri 14 prometnih nesrečah. V eni izmed njih je bil udeležen pešec, v štirih primerih pa le eno vozilo – nesreče so se pripetile zaradi izgube nadzora nad vozilom. V nesrečah je zdravniško pomoč potrebovalo enajst oseb.

V dveh stanovanjih v Domžalah na Ljubljanski smo zaradi počenih cevi preprečili poplavi. Našo pomoč so ob razlitju goriva potrebovali na bencinskem servisu na Viru. V garažni hiši večstanovanjskega objekta v Preserjah se je sprožil alarm za prisotnost monoksida. Objekt smo prezračili in z meritvami zagotovili, da ni nevarnosti za zdravje.

________________________

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 25. januarja 2024