opp
Dostopnost

Piškotki in zasebnost

Domov / Piškotki in zasebnost

Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ZEKom-1 je v pravni red prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Ker je vaša zasebnost za nas zelo pomembna, si prizadevamo, da vam ponudimo vse informacije o piškotkih, ki jih uporabljamo na naši spletni strani. Vse podrobne in dodatne informacije o piškotkih najdete v nadaljevanju. Zavedati se je potrebno le, da v kolikor se tehnični piškotki na spletni strani www.czrdomzale.si v popolnosti onemogočijo (v nastavitvah brskalnika), potem uporabnik ne bo mogel uporabljati funkcij spletišča v polni meri.

V kolikor se bodo na spletni strani www.czrdomzale.si pojavile kakšne spremembe na področju piškotkov in zasebnosti, bomo vse spremembe takoj zapisali na tej strani.

Kaj so piškotki?

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje:

  • Ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek; 
  • Življenjsko dobo piškotka; 
  • Vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število. 

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Lahko pa so piškotki, uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje.

Kakšne piškotke uporablja spletna stran www.czrdomzale.si?

Tudi spletna stran www.czrdomzale.si, na kateri se nahajate, za svoje delovanje uporablja spletne piškotke. V nadaljevanju sledi seznam vseh spletnih piškotkov, ki jih spletna stran uporablja ter obrazložitev njihovega namena.

  • NUJNO POTREBNI PIŠKOTKI 
  • FUNKCIONALNI PIŠKOTKI 
  • PLATFORMSKI PIŠKOTKI 
  • PIŠKOTKI TRETJIH SPLETNIH MEST 
  • DELJENJE VSEBIN 

Nekatere vsebine na spletnem mestu je možno deliti preko gumba “deli” Ob deljenju vsebin se na uporabnikovo napravo shrani piškotek, ki ga nastavi storitev, ki se uporablja za deljenje. Shranjevanje teh piškotkov lahko onemogočite v nastavitvah, vendar boste s tem onemogočili deljenje vsebin.

Dodatne informacije o uporabi piškotkov najdete na …
Ali je sprememba nastavitev piškotkov na spletni strani www.czrdomzale.si mogoča?

V primeru, da Centru za zaščito in reševanje Domžale več ne bi dovolili uporabe piškotkov na vašem računalniku, lahko svoje nastavitve spremenite v vsakem trenutku, in sicer v spodnjem desnem kotu spletne strani, kjer se vedno nahaja zavihek “Piškotki”. S klikom na ta zavihek lahko izbirate, ali se strinjate s tem, da na vaš računalnik naložimo piškotke ali ne.

V primeru, ko želite omejiti, izključiti oz. brisati že ustvarjene piškotke, to storite v nastavitvah brskalnika. Posledica tega je lahko omejeno delovanje spletnega mesta.