opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek našega dela med 19. novembrom in 17. decembrom 2023

Povzetek našega dela med 19. novembrom in 17. decembrom 2023

Zadnji tedni jeseni so nas zaposlili z 31 intervencijami. Glede na izkušnje preteklih let, nas niti ni presenetilo, da v tem obdobju najpogosteje posredujemo v večernem času. Kar tretjino posredovanj smo opravili v zgolj treh urah med 18. in 21. uro. Presenetila je intenzivnost prvega konca tedna »veselega« decembra. V samo treh dneh, med 30. novembrom in 2. decembrom, torej med četrtkom in soboto, je številka 112 zapiskala kar desetkrat.

V Preserjah, Spodnjih Jaršah in v garaži SPB smo pogasili zabojnike za odpadke. Predvsem lokacija slednjega je povzročila nekaj dodatnih skrbi, a tokrat se je dobro izšlo. V Radomljah je prišlo do prvega dimniškega požara te kurilne sezone. Zadostovalo je gašenje saj v dimniku kamina in kurišča, ter zračenje prostorov. Večja gmotna škoda je nastala v kurilnici stanovanjske hiše v Preserjah, kjer je zagorela kurilna naprava, ogenj pa se je kljub našemu hitremu posredovanju že razširil na grelnik vode, elektro instalacijo, izolacijo ter še nekatere predmete. Zaradi nadihanega dima je lastnik potreboval pomoč reševalcev NMP Domžale.

Našo pomoč so potrebovali pri devetih prometnih nesrečah na lokalnih cestah in sedmih na avtocesti. Poleg vozil vseh vrst so bili med udeleženci tudi motorist, peška in kolesar. Motorist je trčil z osebnim vozilom v križišču pri Želodniku, peško pa je podrlo osebno vozilo v Radomljah, kolesar je padel v Domžalah. Vsi trije so potrebovali zdravniško pomoč.

Razmeram na cesti neprilagojena hitrost in po podatkih policije marsikdaj tudi alkohol v krvi voznikov, je bil vzrok za nesreče pri katerih smo posredovali. Kar tri osebna vozila so v ovinkih zgrmela s ceste in se prevrnila. V Zalogu pod Sveto Trojico so se ob tem poškodovale tri osebe, v Selu pri Moravčah dve. V vozilu, ki je pod Kolovcem zašlo v Rovščico, se voznik ni poškodoval. Skupno je v šestnajstih prometnih nesrečah zdravniško pomoč potrebovalo trinajst oseb.

Trikrat smo se odzvali na prijavo vonja po plinu, ter enkrat preverili neopredeljiv smrad v Radomljah. V nobenem primeru naše merilne naprave niso pokazale nevarnosti. Na Župančičevi in Ljubljanski v Domžalah sta popustila ventila centralne kurjave, čimprej je bilo treba ustaviti iztekanje vode. Ko so v pri Jaršah v suhi strugi Mlinščice našli neodzivno osebo, smo tudi mi odhiteli tja in kot prvi pričeli z oživljanjem, a žal neuspešno. Reševalcem in policiji smo še omogočili vstop v tri stanovanjske objekte in s tem dostop do obolelih oseb.

________________________

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 21. decembra 2023