opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek našega dela med 19. marcem in 21. aprilom

Povzetek našega dela med 19. marcem in 21. aprilom

 

V dobrih štirih tednih od zadnjega poročila smo opravili 35 intervencij. Če smo od uvedbe t. i. omejitve gibanja v nočnem času ugibali, da je ravno zaradi le-te ponoči malo posredovanj, se nam sedaj postavlja uganka, zakaj jih je še vedno malo. Po 12. aprilu smo le enkrat izvozili iz naših garaž v nočnem času. Sicer je bilo največ posredovanj, kar osem, med 16. in 18. uro. Več kot polovica, dvajset, pa med 11. in 19. uro – kar je razumljivo, v najbolj aktivnih urah dneva.

Zanimivo, kako v tem mesecu v pri številu intervencij izstopajo požari – kar trinajst jih je bilo. Zima je verjetno še zadnjič pokazala zobe, zato dva dimniška požara. Dokaj sušno obdobje ter več ljudi v naravi, tako delovno kot rekreativno, so dober povod za vsaj štiri požare v naravnem okolju. Gorela je trava in podrast, kot neposredni vzrok najpogosteje beležimo požig odpadkov.

Na Račnem Vrhu so med varjenjem iskre preskočile na bale sena. V Turnšah je pri stanovanjski hiši zagorel nadstrešek, ogenj pa se je razširil na ostrešje. Dvakrat smo odhiteli na avtocesto, od koder so poročali o požarih tovornih vozil. Obakrat je k sreči šlo za mehanske okvare, a veliko dima.

Na avtocesti smo posredovali tudi pri štirih prometnih nesrečah. Do lažjih telesnih poškodb je prišlo v trčenju tovornega vozila v osebno pri izvozu Krtina, kot vedno pa pri vsaki precej materialne škode in dolge kolone.

Na lokalnih cestah smo bili prisotni pri sedmih nesrečah. V treh primerih je šlo za trke osebnih vozil (v Trzinu, Domžalah in Preserjah). Pod Gorjušo je voznik z osebnim vozilom zapeljal v Račo. V Srednjih Jaršah je vlak na železniškem prehodu, k sreči brez hujših posledic, zadel osebno vozilo. Hude telesne poškodbe sta utrpela voznik osebnega vozila, ki se je 30. marca z vozilom prevrnil pri Študi, ter sopotnik traktorja, ki se je v večernih urah 10. aprila pod Limbarsko goro prevrnil s ceste.

Štirikrat smo na pomoč priskočili reševalcem nujne medicinske pomoči iz ZD Domžale (v Krašcah, na Viru, v Zaborštu in na Miklošičevi v Domžalah). Dvakrat tudi z odpiranjem vrat, sicer s pomočjo pri prenosu obolelih oz. poškodovanih oseb do reševalnega vozila.

Posredovali smo pri pretrgani plinski cevi na Kosovelovi v Domžalah, ob iztekanju vode zaradi pokvarjenega ventila pralnega stroja na Zoisovi na Viru. Vzeli smo vzorec pene, ki se je nabirala v potoku pri IOC Trzin – rezultat je bil negativen, ni šlo za nevarno snov. V Radomljah smo z drevesa rešili letalnik oz. dron.

Posebno razvedrilo sta nam pripravila dva nadobudna triletnika. Prvi se je v stanovanjski hiši zaklenil v dnevno sobo, mi pa smo poskrbeli za vrata. Precej pa nas je namučil malček, ki je na vrtu stanovanjske hiše v Dobu zlezel v 30 cm široko cev, iz katere nato ni šlo nazaj. Pri reševanju smo uporabili udarno kladivo in celo angažirali bager za odstranitev materiala. Malčka smo staršem predali nepoškodovanega. Za vsak primer pa so ga reševalci odpeljali na pregled v UKC.

 

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 29. aprila 2021