opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek našega dela med 19. aprilom in 18. majem 2022

Povzetek našega dela med 19. aprilom in 18. majem 2022

Poklicni gasilci Centra za zaščito in reševanje Domžale smo v preteklih štirih tednih opravili 26 intervencij. Najpogosteje, šestkrat, smo garaže zapustili med 15. in 16. uro. Tudi sicer smo več kot polovico intervencij opravili med petnajsto in pol osmo zvečer. Ponoči le dve.

Aktivirani smo bili za osem požarov, na srečo so bili vsi manjšega obsega oz. do požarov sploh ni prišlo. Dva požara v naravi sta se izkazala za nadzorovano kurjenje, ogenj v kurilnici stanovanjske hiše na Brdu pri Ihanu je obvladal lastnik sam. Dim iz pralnice hotela v Študi tudi ni bil posledica ognja, temveč okvare na električni napeljavi. Zaradi dima smo evakuirali stavbo, jo dodobra prezračili ter preverili temperaturo električnih vodov. Objekt smo zapustili, ko smo se prepričali, da ni nevarnosti za življenje ljudi in premoženje.

Pogasili smo gorečo ograjo delovišča na Podrečju in ciprese v Radomljah. Na opuščeni cestninski postaji pri Vranskem smo sodelovali pri gašenju osebnega vozila, v Turnšah pa pogasili nekaj kvadratnih metrov gorečega travnika.

Posredovali smo pri devetih prometnih nesrečah. Med hujše zagotovo štejemo nalet tovornega, kombiniranega in osebnega vozila v predoru Jasovnik, kjer je poškodovanec ostal vkleščen v vozilu. Na območju Črnega grabna sta se pripetili še dve hujši prometni nesreči. Pri Krašnji sta trčila tovornjak s cisterno in kombinirano vozilo. Tovornjak se je ob tem prevrnil, iztekati pa je začel naravi in zdravju neškodljiv kalcijev karbonat. Ob prihodu smo zavarovali kraj in preprečili nadaljnje iztekanje. Dober kilometer višje, pri Spodnjih Lokah, pa je prišlo do trka avtobusa in osebnega vozila. Voznik slednjega je poškodovan ostal vkleščen v vozilu. S tehničnim posegom smo ga varno izvlekli iz vozila in predali v zdravstveno oskrbo.

Preostalim devetim posredovanjem bi pa težko našli skupni imenovalec. Odprli smo dvoje vrat in omogočili reševalcem dostop do obolelih oseb. V enem izmed stanovanj bloka na Župančičevi v Domžalah smo zaprli iztekajočo vodo in tako preprečili poplavo. Na zelenici pred istim blokom pa zaradi prijave o sumu nevarnih snovi pobrali “sumljive kocke”, ki so dejansko bile deratizacijsko sredstvo.

Z vpojnimi sredstvi smo po preprečili onesnaženje do katerega bi lahko prišlo ob razlitju goriva na bencinskem servisu v Domžalah. V Lukovici smo poiskali vzrok belemu obarvanju potoka. Povzročil ga je že prej omenjeni nenevarni kalcijev karbonat, ki ga deževnica občasno prinese z bližnjega kamnoloma.

Ukvarjali smo se z ujetim golobom v nadstrešku centra Vele. Poiskali smo nesrečnika in mu pomagali, ko je v poznih nočnih urah padel po brežini Kamniške Bistrice pri Mačkovcih in se kar dobro potolkel.

________________________

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 27. maj 2022