opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek našega dela med 18. junijem in 18. avgustom 2021

Povzetek našega dela med 18. junijem in 18. avgustom 2021

V dveh poletnih mesecih se je zvrstilo 67 intervencij, več kot ena na dan. Gledano po dnevih, sta bila najbolj na udaru petek in nedelja s po dvanajstimi intervencijami, najmanj pa sobote s šestimi. Največ posredovanj smo imeli med 13. in 17. uro – kar 24. Kljub toplim poletnim nočem smo med 22. in peto uro zjutraj izvozili le štirikrat.

Z namenom gašenja požara smo iz garaž odhiteli 18-krat, nekajkrat tudi zaradi lažnega alarma. Tudi prisotni občani so nekaj začetnih požarov pogasili že pred našim prihodom, za kar jim ob tej priliki čestitamo. Ti dogodki so dokaz, da lahko s prisebnostjo, znanjem ter primerno osnovno opremo občani preprečijo večjo škodo. Iz različnih vzrokov (kurjenje odpadkov, namerno zažiganje ali celo zaradi preskoka isker z zavor vlaka oz. tovornjaka) je osemkrat zagorelo v naravi. Domnevno zaradi požiga je zagorelo osebno vozilo v Domžalah na Župančičevi. Na avtocesti so zagorela tri vozila, eno celo v predoru Jasovnik. Dve tovorni vozili sta zaradi motornih okvar v zrak spuščali večje količine dima, nista pa goreli.

Vzrok za ogenj sta bili tudi napaki v napeljavi električne omarice na Prešernovi in grelca vode na Prečni ulici, oboje v Domžalah. Požar, ki bi potencialno lahko povzročil največ škode in ogrozil največ življenj, pa se je zgodil v kuhinji gostinskega obrata v domžalskem SPB. Hitro ukrepanje prisotnih ter gasilskih ekip je preprečilo najhujše. Za dve osebi, ki sta se nadihali dima, so poskrbeli reševalci NMP iz ZD Domžale. V Domžalah smo bili prisotni tudi, ko je pri stanovanjski hiši zagorelo zaradi kuhanja voska in se je ena oseba opekla, druga pa nadihala dima.

Posredovali smo v kar 26 prometnih nesrečah, od tega sedemkrat na avtocesti. Glede na število dogodkov je verjetno jasno, da je prišlo do vseh možnih kombinacij trkov. Omenimo zgolj, da se je v nesrečah poškodovalo 19 oseb, med njimi šest kolesarjev in štirje motoristi. Precej pozornosti javnosti je bil deležen nalet dveh vozil na avtocesti na nadvozu Petelinjek. Ne toliko zaradi naleta samega, temveč zaradi posnetkov težavnega prebijanja interventnih ekip do kraja dogodka.

Če so lani neurja zaznamovala poletje, smo letošnje zaenkrat kar dobro prestali. Zaradi vetra smo posredovali dvakrat – pomagali smo pri prekrivanju strehe s folijo ter pri odstranitvi kape dimnika z ene od stanovanjskih hiš v Domžalah. Tudi obe poplavi, kjer smo posredovali, sta bili posledici počenih cevi. Odstranili smo še veliko sršenje gnezdo z večstanovanjskega objekta na Ljubljanski cesti v Domžalah. V gostinskem obratu v občini Lukovica pa smo ustavili uhajanje plina in prezračili prostore.

Iz zaklenjene kopalnice smo pomagali mladoletni osebi, iz pokvarjenega dvigala pa čistilki, ki je v večernem času čistila poslovni objekt. Večkrat so nas preko Regijskega centra za obveščanje aktivirali za pomoč starejšim oz. onemoglim osebam, petkrat smo omogočili vstop v objekte in s tem dostop do onemoglih oz. poškodovanih oseb. Več kot desetkrat smo pomagali reševalcem NMP pri prenosu oseb do reševalnih vozil. Kljub hitremu odzivu, vloženemu trudu ter strokovnem pristopu je bilo v treh od štirih primerov oživljanje oseb žal neuspešno.

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 27. avgusta 2021