opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek našega dela med 18. avgustom in 21. septembrom 2022

Povzetek našega dela med 18. avgustom in 21. septembrom 2022

Že na podlagi izkušenj iz preteklih let smo pričakovali, da bo ob koncu poletja nekoliko več intervencij od sicer povprečno ene na dan. In res jih je bilo, s skupaj 57 intervencijami smo se že povsem približali dvema na dan. Več kot polovico posredovanj (30) smo opravili med 16. in pol deveto uro zvečer. Kar devetkrat se je pripetilo, da smo posredovali vsaj trikrat v enem dnevu. S šestimi intervencijami pa še posebej izstopa 16. september.

Pri radomeljski cerkvi smo pogasili lipo, pri stanovanjski hiši v bližini Češminovega parka pa občanu pomagali do konca pogasiti goreče ciprese. Na avtocesti, takoj za trojanskim predorom, je zagorelo tovorno vozilo s priklopnikom polnim testenin. Z gašenjem in sanacijo posledic smo se ukvarjali kar dobrih šest ur. Na pomoč smo priskočili tudi pri dimniškem požaru v Vrhpolju pri Moravčah. Širjenje gostega dima v Blagovici pa je bilo nadzorovano kurjenje odpadkov.

Pri Goričici nad Ihanom sta hkrati padli in se poškodovali dve kolesarki, pri trku motorista in kolesarja v mengeškem krožišču je poškodbe utrpel slednji. Motorist jo je dobro skupil, ko mu je voznica z osebnim vozilom zaprla pot v Depali vasi. Sicer smo posredovali še pri osmih prometnih nesrečah na lokalnih cestah, med njimi kar treh trčenjih v križišču Kamniške in Jarške na Rodici. Na avtocesti je prišlo do treh naletov, dva voznika pa sta iz neznanih razlogov trčila v zaščitno ograjo. Smolo je imela voznica osebnega vozila, saj je trčila v na cesti ležečo pnevmatiko tovornega vozila.

Zaradi epizod močnega vetra in večje količine dežja smo posredovali desetkrat. Odstranjevali smo podrta drevesa s cest, pločevino s streh, nameščali folijo na strehe ter črpali vodo. Za najobsežnejšo poplavo pa ni bil kriv dež, temveč počena cev. V SPB je voda poplavila kar celo nadstropje poslovnih prostorov.

Reševalcem NMP smo devetkrat pomagali smo pri vstopu v prostore in prenosu obolelih oseb do reševalnih vozil. Zaradi aktiviranega požarnega alarma smo pomerili pline v garaži večstanovanjskega objekta v Preserjah, zaradi nenavadnih pojavov na vodi pa vzeli vzorce vode iz potoka pri Moravčah in reke Radomlje pri Praprečah. V nobenem primeru ni bilo zaznati nevarnosti za zdravje ali okolje. Najbolj je okolje ogrozila kislina, ki je iztekala iz palete akumulatorjev, ki se je med prevozom prevrnila na tovornjaku na avtocesti pri Jasovniku. Tudi ta zaplet smo ustrezno in pravočasno rešili.

________________________

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 30. septembra 2022