opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek našega dela med 17. februarjem in 15. marcem 2022

Povzetek našega dela med 17. februarjem in 15. marcem 2022

V preteklih štirih tednih smo opravili 31 intervencij. Garaže smo najpogosteje zapustili sredi dneva – kar petkrat med poldrugo in drugo uro popoldne, ter štirikrat med enajsto in pol dvanajsto dopoldne. Ponoči, med 20. uro in šesto zjutraj, smo posredovali šestkrat.

Zabeležili smo šest požarov. Zagorelo je zapuščeno osebno vozilo na trzinski obvoznici. V Študi, prav tako iz osebnega vozila, se je začel širiti dim, a je k sreči šlo le za okvaro motorja. Na ekološkem otoku pri radomeljskem pokopališču smo še pravočasno pogasili zabojnike in preprečili, da bi se ogenj razširil na bližnje objekte. Še enkrat smo odhiteli v Študo, kjer smo preverili prijavo požara v naravi, a je šlo za nadzorovano kurjenje odpadnega vejevja. Občana smo le opomnili k previdnosti. Na tem mestu velja opozoriti, da je trenutno zaradi daljšega sušnega obdobja in s tem povezane velike požarne ogroženosti, na celotnem območju države prepovedano kurjenje v naravi.

Najobsežnejša intervencija letošnjega leta je bil zagotovo požar, ki je 10. marca zajel gospodarski objekt na Količevem. Po nekaj dopoldanskih šalah na račun dneva mučencev, smo se popoldne kar pošteno potrudili, da smo pogasili obsežen ogenj, ki je uničil nekaj kmetijske mehanizacije ter večjo količino sena. V požaru so poginili trije telički in krava. Poleg naše ekipe poklicnih gasilcev je pri gašenju sodelovalo še 100 gasilcev desetih prostovoljnih gasilskih društev. Iz sena se je v naslednjih dneh še nekajkrat začel viti dim in potrebno je bilo dodatno polivanje z večjimi količinami vode.

Našo prisotnost je zahtevalo tudi dvanajst prometnih nesreč. Štirikrat smo posredovali na avtocesti, osemkrat na lokalnih cestah. Dvakrat smo pomagali poškodovanim kolesarjem, enkrat pa pri epileptičnem napadu voznice. V preostalih nesrečah so se pripetili trki predvsem osebnih ter tudi tovornih in kombiniranih vozil. Kot najhujšo nesrečo moramo žal izpostaviti čelno trčenje dveh osebnih vozil na mengeškem polju, kjer so bile poškodovane tri osebe, dve huje. Ponovno lahko pohvalimo odlično sodelovanje vseh posredovalcev iz PGD Mengeš, PGD Kamnik, NMP Domžale in UKC Ljubljana in CZR Domžale.

Zdravstvenemu osebju smo omogočili dostop do treh onemoglih oseb in pomagali pri žal neuspešni reanimaciji srčnega zastoja v Moravčah. Na počivališču v Lukovici smo prestregli iztekanje goriva iz rezervoarja tovornega vozila. Odstranili smo od vetra raztrgan nadcestni transparent ter priskočili na pomoč v Radomljah, kjer je močan veter na streho stanovanjske hiše podrl drevo. Na polju pri Preserjah smo odvzeli vzorce domnevne nevarne snovi in jih predali pristojnemu laboratoriju.

Za konec pa omenimo še dve prijetnejši intervenciji. S strehe na Viru smo na varno rešili mladega mucka. Zadnji februarski večer pa nam je popestril labod, ki si je prostor za počitek izbral prav na sredi ceste na Količevem. Kar nekaj prigovarjanja je potreboval, da se je preselil na bližnji travnik.

________________________

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 25. marca 2022