opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek našega dela med 16. marcem in 19. aprilom 2022

Povzetek našega dela med 16. marcem in 19. aprilom 2022

Za nami je intervencij polno obdobje, kar 46 smo jih zabeležili – za skoraj polovico več kot v povprečnem mesecu. Največ posredovanj, dobro tretjino, smo opravili v popoldanskem času, najpogosteje med 15. in 19. uro. Ponoči smo izvozili štirikrat. Nesorazmerno visoko število posredovanj gre predvsem na račun požarov.

Med 19 intervencijami označenimi kot požar, jih je bilo kar devet v naravnem okolju. Gorelo je na travnikih, v gozdovih, parkih… Včasih smo zgolj preverili nadzorovano kurjenje vejevja, potem drugič, recimo v primeru gozdnega požara na Kolovcu, pa pogasili preko 600 kvadratnih metrov gozda. Na tem mestu velja omeniti, da je nekaj naših poklicnih gasilcev, v okviru svojih matičnih prostovoljnih gasilskih društev, sodelovalo tudi pri gašenju gozdnega požara nad Preddvorom.

Pogasili smo še tri dimnike, tri vozila, komunalni zabojnik ter še pravočasno ventilator na gospodarskem objektu in tako preprečili širitev ognja na celotno stavbo. Zagotovo najbolj resna je bila situacija v Biščah, kjer so plameni zajeli klet stanovanjske hiše. V polno razvitem požaru in povsem zadimljeni hiši je namreč ostal stanovalec, ki smo ga, sicer nezavestnega, še pravočasno prenesli ven in ga predali reševalcem. Poudariti moramo, da smo pri vseh požarih dobro sodelovali z gasilci prostovoljnih gasilskih društev.

Posredovali smo v enajstih prometnih nesrečah, petih na avtocesti. Zdravniško pomoč je potrebovalo sedem oseb. Kot bolj nenavaden dogodek lahko izpostavimo trk kolesarja v poštarja na mopedu v Radomljah. Ob tem je kolesar ostal nepoškodovan, poštar pa jo je z nekaj zlomi kar dobro skupil.

Šestkrat smo reševalcem NMP pomagali pri prenosu obolelih ali poškodovanih oseb do reševalnih vozil. Dvakrat preprečili poplavo zaradi počenih cevi. Zaradi nevarnih snovi smo posredovali trikrat. Odvzeli smo vzorec pene z gladine potoka v Lukovici ter preverili vonj po plinu v gostinskem lokalu v SPB – v obeh primerih nevarnosti za zdravje nismo zaznali. Povsem drugače je bilo v podjetju v IOC Trzin, kjer se je po spletu okoliščin med čiščenjem delavec zastrupil s hlapi klora. Ob našem prihodu je bil že v zdravniški oskrbi, mi pa smo preverili prisotnost plinov ter poskrbeli za zračenje prostorov.

Pri Študi smo iz Mlinščice prenesli utopljeno osebo. Prvo pomoč smo nudili kolesarju, ki je padel in si poškodoval glavo na kolesarski stezi na Viru. Odzvali smo se na poziv zaradi zastoja srca ter pomagali zdravstvenemu osebju pri reanimaciji. Tokrat uspešno.

________________________

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 28. aprila 2022