opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek našega dela med 16. februarjem in 20. marcem

Povzetek našega dela med 16. februarjem in 20. marcem

Še okoli 10. marca je na srečo kazalo, da tokrat skoraj ne bo gradiva za poročanje o naših intervencijah. A statistika je bila tudi tokrat neprizanesljiva. Po nekaj dneh relativnega miru se je seznam posredovanj na žalost kar precej dopolnil. Zgolj 15. in 16. marca smo posredovali šestkrat, skupaj pa se je v omenjenem obdobju nanizalo 23 intervencij. V času t.i. zatišja pa tudi nismo sedeli s prekrižanimi rokami. Med 27. februarjem in 5. marcem smo gostili dvanajst poklicnih gasilcev z Brača, ki so se v okviru programa AAKT v Sloveniji usposabljali za posredovanja v prometnih nesrečah in nesrečah z nevarnimi snovmi. Resno smo tudi vzeli priprave na občinsko proslavo ob svetovnem dnevu civilne zaščite, ki je potekala kar v naši garaži 14. marca. Oba dogodka sta podrobneje opisana v ločenih prispevkih tega glasila.

Naša posredovanja so se najpogosteje, petkrat, zgodila ob popoldnevih med 16. iz 17. uro. Presenetljivo pogosto pa smo zapustili garaže v večernem oz. nočnem času, med dvajseto uro in drugo zjutraj kar osemkrat.

Več kot polovica naših posredovanj, trinajst natančneje, je bilo povezanih s prometnimi nesrečami. Pomagali smo pri oskrbi kolesarja, ki je padel pri Študi, v vseh ostalih pa so bila udeležena le vozila. Presenetljivo pogosto se je pripetila prometna nesreča zgolj enega vozila. Vozniki oz. voznice so z osebnimi vozili zapeljali s cestišč v obcestne jarke (Trzin), odbojne ograje (Trojane, avtocesta pri Krtini), stanovanjske hiše (Rafolče), drogove javne razsvetljave (Radomlje), drevo (Grmače) in na travnik (Homec). Po dve vozili sta trčili v Radomljah in na avtocesti pri Krtini, tri pa na avtocesti, v predoru Trojane. Prav posebno rubriko bi si zaslužil voznik osebnega vozila, ki je na cesti od Doba proti Žejam, pri Lazah, trčil v osebno vozilo, nato med nadaljevanjem vožnje po travniku izgubil odbijač, pri Brezovici pa vožnjo zaključil s trkom v drugo osebno vozilo. Skupaj je v prometnih nesrečah zdravniško pomoč potrebovalo šest oseb.

Pogasili smo kup vejevja pri OŠ Roje, ter priskočili na pomoč kolegom iz GZ Moravče pri gašenju brunarice na Gori pri Pečah. Iz Trnjave in Radomelj smo prejeli prijavo vonja po plinu, kjer pa naše meritve niso pokazale posebnosti. V stanovanju na Miklošičevi smo z zaprtjem ventila preprečili poplavo, iz dvigala na železniški postaji pa rešili vanj ujeto osebo. Reševalcem NMP ZD Domžale smo štirikrat priskočili na pomoč, omogočili smo vstop v stanovanja ter jim pomagali pri prenosu obolelih oseb.

________________________

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik  28. marca 2024