opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 23. marcem in 20. aprilom 2017

Povzetek dela CZR Domžale med 23. marcem in 20. aprilom 2017

 

Naše delo je v obdobju zadnjih štirih tednov zagotovo najbolj zaznamovala požarna ogroženost naravnega okolja. Uprava RS za zaščito in reševanje je s 1. aprilom 2017 razglasila veliko požarno ogroženost za celotno območje države.

V času razglasa je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete. V tem obdobju Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija izvajata poostren nadzor.

Z našega vidika ima ukrep pozitiven učinek. Največ dela s travniškimi požari in drugimi oblikami ognja v naravnem okolju smo imeli namreč prav v tednu pred prvim aprilom, saj smo se kar devetkrat odpravili na gašenje le-teh, po razglasu pa le enkrat.

Zgodilo se je tudi, da je ogenj ob požiganju odpadnega vejevja ali odpadkov ušel izpod nadzora in ogrozil okoliške objekte. Trenutno je tudi obdobje, ko je delo na njivah, vrtovih, v gozdu itd. v polnem razmahu, tako da smo prejeli tudi nekaj klicev jeznih sosedov občana, ki si je za požig vrtnih odpadkov vzel nekaj dni in svojo okolico izdatno motil z dimom in smradom. Žal v takšnih situacijah nimamo pooblastil za kakršnokoli posredovanje.

Spet smo gasili goreče zabojnike za odpadke – petkrat, večinoma ponoči. Iz zaenkrat še neznanega razloga pa je na dvorišču stanovanjske hiše pogorel tudi en osebni avtomobil.

Toplejše in suho vreme je na ceste privabilo več pešcev, kolesarjev in motoristov. Med šestimi prometnimi nesrečami, kjer je bila potrebna naša pomoč, je bila večina povezana z njimi. Dvakrat pešec oz. peška, dvakrat kolesar in enkrat motorist, ki si je pri padcu težko poškodoval nogo. V noči na 7. april okoli poldruge ure smo bili obveščeni, da zaradi trka z avtom v Stobu na cesti leži kolesar. Izkazalo se je, da je zaradi vpliva alkohola zaspal sredi ceste, le sreči se ima zahvaliti, da ni prišlo do prometne nesreče z najhujšimi posledicami.

Med tehničnimi intervencijami smo dvakrat odpirali vrata – enkrat od stanovanja, enkrat od osebnega vozila. Z droga smo reševali mačka, kar 24 mladih pa smo rešili iz v okvarjenega dvigala v trgovskem centru.

V prvem tednu aprila smo imeli največ dela z načrtovanjem in izvedbo občinske zaščitno-reševalne vaje “Domžale 2017”, s katero smo preverili pripravljenost enot sistema zaščite in reševanja na močan potres, s poudarkom predvsem na industrijskih objektih. Vaja je potekala 6. aprila, na njej je sodelovalo 308 udeležencev, med njimi tudi vsi zaposleni v CZR Domžale. Eden izmed pomembnejših ciljev vaje je bil namreč preveriti usposobljenost in pripravljenost Centra za zaščito in reševanje Domžale na večje dogodke. Po besedah ocenjevalcev je sistem zaščite in reševanja Občine Domžale v odličnem stanju in eden najboljših v Sloveniji.

 

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 28. aprila 2017 

  

[yt_social_share facebook=”yes” twitter=”yes” googleplus=”yes” linkedin=”yes” pinterest=”yes” tumblr=”yes” pocket=”yes” ]