opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 23. majem in 20. junijem 2018

Povzetek dela CZR Domžale med 23. majem in 20. junijem 2018

V uvodu radi postrežemo z vsaj eno vzpodbudno primerjavo, naj bo tokrat na temo prometnih nesreč oz. prometne varnosti. Lansko leto smo od sredine maja do sredine junija posredovali v kar dvajsetih prometnih nesrečah, letos v enakem obdobju (le) desetkrat. Seveda je že samo ena prometna nesreča preveč, a razlika je vzpodbudna, na konkretne razloge pa bi težko pokazali. Upajmo le, da se statistika ne bo prav na hitro izravnala.

Med omenjenimi lanskimi nesrečami so bili med poškodovanimi tudi pešci, kolesarji in motoristi. Letos je bila med desetimi nesrečami ena z udeleženim kolesarjem, ki pa je bil na srečo le lažje poškodovan. V ostalih nesrečah so bila udeležena osebna in tovorna vozila. Hujša se je 4. junija pripetila v Blagovici, ko sta čelno trčili dve osebni vozili, v enem od njiju sta ostali težko poškodovani in ukleščeni dve osebi, voznik drugega vozila je bil lažje poškodovan. Prav tako voznika osebnih vozil udeleženih v nesrečah na Trojanah in na Količevem. Na avtocesti smo posredovali petkrat. V naletu treh osebnih vozil sta se lažje poškodovali dve osebi. Zdravniško pomoč je potreboval tudi voznik Škode Superb, ko je njegovo vozilo med vožnjo oplazil vlačilec.

Posredovali smo na treh požarih. Dva sta bila v naravi in manjšega obsega. Požar skladišča lesnih polizdelkov v Domžalah je bil zagotovo najobsežnejši na področju naše enote letos. Skupaj s prostovoljnimi društvi smo bili aktivirani 15. junija ponoči ob 1:49. Ob prihodu na kraj dogodka, le 4 minute po prijavi, je bil požar že polno razvit in skladišče je kljub takojšnjemu gašenju, pogorelo do tal. Uspelo pa nam je zavarovati sosednjo mizarsko delavnico in vse ostale objekte. Na gašenju smo sodelovali z gasilci prostovoljnih društev Domžale – mesto, Jarše – Rodica in Vir. Gasilci PGD Dob so v rezervo na sedež CZR Domžale prišli z vozilom in moštvom.

Štirikrat smo pomagali reševalcem pri prenosu obolelih oz. poškodovanih oseb; enkrat smo skupaj s člani gorske reševalne službe Kamnik pomagali pri prenosu poškodovanke iz gozda nad Rovami.

Dvakrat smo šli preverit domnevni vonj po dimu v SPB in k sreči ni bilo ne dima, ne ognja. Odstranili smo podrto vejo s Krumperške ceste, ter na Prevojah pri Lukovici pomagali pri izvleku v bajer prevrnjenega traktorja. S bajerja smo odstranili iztekle motorne tekočine, ter preprečili nadaljnje iztekanje.

Nenavadno pogosto zadnje čase odpiramo vrata osebnih vozil v katerih so zaklenjeni otroci. K sreči gre vedno za splet nerodnih okoliščin in starši so vedno prisotni. Do sedaj še nismo imeli primera, da bi straši namerno pustili ali pozabili otroka v avtu. Smolo je imel pa tudi fantek na Viru, ki se je na gugalnici tako nesrečno zataknil, da so se starši morali obrniti na našo in na pomoč reševalcev NMP Domžale. Na koncu se je vse srečno končalo brez posledic. V veliko pomoč pri intervencijah, kjer so v takšnih in drugačnih nesrečah udeleženi otroci, so nam medvedki z znakom CZR in napisom gasilec.

Ker smo začeli s prometnimi nesrečami in zaključili pri naših najmlajših: končalo se je šolsko leto in pričel se je čas brezskrbnih, razposajenih dni za naše najmlajše in najstnike. Vozniki, bodimo previdni in poskrbimo, da si bomo poletje zapomnili samo po lepih in pozitivnih dogodkih.

Vabimo vas, da naše delo spremljate na spletni strani www.czrdomzale.si in na naši Facebook strani ter vam želimo prijetne in VARNE skoraj že poletne dni.

 

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 29. junija 2018