opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 20. septembrom in 20. oktobrom 2019

Povzetek dela CZR Domžale med 20. septembrom in 20. oktobrom 2019

Vsako leto v oktobru, mesecu požarne varnosti, organiziramo Dan odprtih vrat Centra za zaščito in reševanje Domžale. Letos že četrtič in množičen obisk je spet potrdil, da delamo dobro, smo prepoznavni in da je vredno truda vloženega v organizacijo dogodka. Po grobi oceni nas je letos obiskalo še enkrat več otrok kot lani in sicer okoli 500. Seveda ima večina otrok po vsaj enega odraslega spremljevalca. Prijetno so nas presenetili tudi organizirani obiski skupin otrok tudi iz drugih občin.

Na lanskem Dnevu odrtih vrat smo v uporabo prevzeli novo vozilo GVC 16/25, pri nas poimenovano tudi “dvojka” (po poziciji v garaži), ki je prevzelo vlogo prvega napadalnega vozila. Da je bil nakup upravičen in da smo ga res težko pričakovali (kar leto in pol) največ pove podatek, da je v zgolj enem letu vozilo sodelovalo na vsaj 270 intervencijah in seveda številnih vajah, izvozih na požarne alarme, pri požarnih varovanjih in še mnogo drugih dogodkih.

Poleg sodelovanja v obilici dogodkov meseca požarne varnosti, smo opravili še 24 intervencij. Štirikrat smo gasili ogenj: na Hudem pri Radomljah je zagorelo osebno vozilo, na pokopališču v Dobu cipresa. Ogenj je v Ihanu na ekološkem otoku pri športnem parku popolnoma uničil dva zabojnika za papir in zabojnik za steklo. V Preserjah pri Radomljah, na Pelechovi cesti, smo posredovali ob eksploziji plina v stanovanju. Pri vseh požarih smo sodelovali z gasilci lokalnih prostovoljnih gasilskih društev.

Dvakrat smo pomagali dvema, zaradi padca poškodovanima, kolesarjema. Žal je bil obakrat zelo verjeten vzrok alkohol. Za še posebej nevarno se je v Trzinu izkazala kombinacija uživanja alkohola in vožnje e-kolesa.

Štiri prometne nesreče so se zgodile na križiščih lokalnih cest: v Študi, na Rodici, na Podrečju in v Turnšah. S slednje so reševalci odpeljali kar pet, sicer lažje poškodovanih oseb. V ostalih treh nesrečah je bila poškodovana po ena oseba.

Na avtocesti smo posredovali ob naletu treh osebnih vozil v predoru Trojane, ko je osebno vozilo s cestišča vrglo na ograjo na viaduktu Petelinjek, ob požaru vozila pri Šentjakobu in ob naletu dveh vozil pri Kompoljah. V okviru intervencij na avtocesti je bilo dokaj nenavadno trčenje osebnega vozila v bencinsko črpalko oz. trgovino na počivališču Lukovica. Domnevno zaradi mastnega cestišča.

Reševalcem NMP smo dvakrat pomagali pri prenosu obolelih oseb. S tehničnim posegom smo trikrat omogočili vstop v zaklenjene prostore. Počena vodovodna cev v eni izmed učilnic prvega nadstropja Osnovne šole Rodica je nam in gasilcem PGD Domžale-mesto dobro zapolnila noč na 7. oktober. Voda je zalila dve učilnici, hodnik in kabinet v prvem nadstropju ter še nekaj prostorov v pritličju.

Odhiteli smo tudi v Papirnico Količevo na pomoč delavcu, ki mu je bala stisnila in s tem poškodovala nogo. Na Račnem vrhu pri Dobu pa smo na svobodo pomagali sovi, ki se je ujela v dimnik stanovanjske hiše.

Glede na začetek najbolje, da še zaključimo z dogodki z našega Dneva odprtih vrat. Nekaj minut pred začetkom dogajanja ob 16. uri smo prejeli klic, da v Trzinu pod prevrnjenim traktorjem leži oseba. Klic smo seveda sprejeli z vso resnostjo, hkrati pa se čudili kaj se dogaja, saj smo vedeli, da bo tisto popoldne v Trzinu gasilska vaje, kjer bo simulacija prav takšne delovne nesreče. Po le nekaj minutah smo seveda prejeli preklic: naključna sprehajalka je namreč naletela na prav to, že za vajo pripravljeno, simulacijo z lutko pod traktorjem in je kot vzorna občanka poklicala na številko 112.

 

Naslovna fotografija je z dneva odprtih vrat; avtorica: Karin Božič Zupančič

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 25. oktobra 2019