opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 20. septembrom in 20. oktobrom 2018

Povzetek dela CZR Domžale med 20. septembrom in 20. oktobrom 2018

Vsako leto v oktobru, mesecu požarne varnosti, organiziramo Dan odprtih vrat. Tokrat smo kot Center za zaščito in reševanje Domžale vrata odprli že tretjič ter ob zaključku dneva ugotovili, da se nam vložena energija in čas obrestujeta, saj se obisk iz leta v leto povečuje. Letos se je preko 500 obiskovalcev preizkusilo v različnih gasilskih veščinah na sedmih delovnih točkah.

Priložnost smo izkoristili še za uradni prevzem zelo pomembne pridobitve – novega vozila GVC 16/25, ki je prevzelo vlogo našega prvega napadalnega vozila, brez katerega smo bili sedaj že skoraj leto in pol. V tem času smo si izmenjaje pomagali z vozili prostovoljnih gasilskih društev iz GZ Domžale, za kar smo jih seveda zelo hvaležni. Novo vozilo, pri nas imenovano tudi “dvojka” po oznaki in tudi položaju v garaži, združuje vse kar se danes potrebuje za gašenje požarov, za tehnično reševanje v prometnih in drugih nesrečah ter na višinah in globinah, za osnovno posredovanje ob izpustih nevarnih snovi ter vsekakor tudi za nudenje prve in nujne medicinske pomoči. Po mnenju poznavalcev gre za trenutno eno najbolj modernih in dovršenih vozil te vrste v Sloveniji.

Od avgustovske številke Slamnika smo opravili 27 intervencij. Med osmimi požari ta mesec najbolj izstopajo goreča vozila. Kar šestkrat smo bili poklicani, ko je zagorelo vozilo – tako osebno kot tovorno. Po nam znanih podatkih je šlo vedno za samovžig. Posredovali smo tudi ob samovžigu silaže v Krtini in enkrat smo preverili prijavo, ko se je v Dragomlju širil močan smrad po gorečih pnevmatikah, a je do našega prihoda ogenj očitno že pogasnil, ker ga nismo uspeli locirati.

Posredovali smo še v petih prometnih nesrečah, od tega trikrat na lokalnih cestah. Na Viru je voznik z osebnim vozilom podrl in poškodoval peško, ne cesti med Blagovico in Trojanami sta trčili dve osebni vozili pri čemer je bila poškodovana ena oseba. V trčenju dveh vozil v križišču pri tržnici v Domžalah pa ni bilo poškodovanih. Na avtocesti smo posredovali dvakrat – prvič ob naletu treh osebnih vozil, drugič ob naletu tovornega vozila v tri osebna. Obakrat je bil pogled na razdejanje grozljiv, a k sreči poškodovanih ni bilo v nobeni izmed nesreč.

Dvakrat smo pomagali reševalcem NMP Domžale pri prenosu obolelih oseb. Odstranili smo osje gnezdo na Rodici, ter v Domžalah na prostost pomagali dvema muckoma: prvemu uspešno izpod pokrova motorja osebnega vozila, drugemu izpod kamina. Reševalcem in policistom smo pri obravnavi bolnikov z duševnimi motnjami dvakrat nudili tehnično pomoč.

V dveh primerih smo bili aktivirani za posredovanje v primeru prisotnosti nevarnih snovi –  v prvem primeru so občani v Pšati našli odvržen odslužen akumulator v drugem pa so v gozdu pri Trzinu našli posode z gorivom. Obe nevarnosti smo odstranili na varno. Dvakrat smo bili z avtolestvijo napoteni v SPB v Domžalah, ker je bilo treba z enega od oken odstraniti okvarjeno žaluzijo, ter z nekega balkona večjo desko, ker sta ob močnem vetru nevarno ogrožali pešce v prehodih.

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 2. nevembra 2018