opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 20. septembrom in 20. oktobrom 2017

Povzetek dela CZR Domžale med 20. septembrom in 20. oktobrom 2017

 

Prav gotovo je zadnje obdobje najbolj zaznamoval dogodek, ko se je pri odpiranju pisemskih pošiljk v JKP Prodnik iz ene izmed njih vsul bel prah. Po prijavi dogodka je stekel po protokolu za nevarne snovi predviden postopek: vse osebe, ki so bile v stiku s potencialno nevarno snovjo, je bilo treba ločiti od ostalih oseb ter jih zadržati v zaprtem prostoru. Temu je sledil odvzem vzorca neznane snovi, ki sta ga izvedla naš poklicni gasilec ter pripadnik Specialne enote policije, oba oblečena v plinotesna oblačila. Vzorec je prevzel mikrobiološki laboratorij Veterinarske fakultete, kjer so ugotovili, da ne gre za človeku nevarno oz. škodljivo snov. Od prijave dogodka, do prvih rezultatov testa je trajalo pet ur. Glede na število udeleženih služb mogoče niti ne tako dolgo, za osebe v izolaciji pa neskončno dolgo. S strani občanov smo bili deležni nekaj jeznih besed in ciničnih nasmeškov, vendar vsako potencialno grožnjo, tako mi kot policija in ostale službe, moramo in tudi jo obravnavamo skrajno resno, za kar imamo tako ustrezno opremo kot tudi znanje.

Mogoče je takšno obdobje, zgolj naključje ali vpliv oktobra, meseca požarne varnosti – opravka smo imeli z (le) dvema požaroma. V zadnji septembrski noči je do tal pogorela brunarica ob ribniku Črnelo. Ponoči ognja ni nihče opazil in smo zjutraj lahko le še pogasili ostanke pogorišča. Začenja pa tudi že kurilna sezona in pogasili smo že prvi dimnik. Svetujemo ustrezen pregled dimnikov in peči.

Prometnih nesreč je bilo dvanajst – pet na avtocesti, sedem na lokalnih cestah. Zdravstveno oskrbo je potrebovalo devet oseb – trije poškodovani kolesarji, motorist in motoristka ter štirje v osebnih vozilih – od tega dva zaradi epileptičnega napada. 4. oktobra je precej pozornosti vzbudil trk dveh tovornjakov na avtocesti, pri čemer je iz tovora enega od njiju začel iztekati amonijev nitrat. K sreči ni šlo za večjo količino, s hitrim posredovanjem pa smo preprečili potencialno onesnaženje.

Poleg zgoraj omenjenega belega prahu, je bilo tehničnih posredovanj še dvanajst – od tega smo desetkrat odpirali vrata in/ali zapirali ventile. Popravili smo še en razdrt hidrant ter osebju na urgenci ZD Domžale priskočili na pomoč pri odstranjevanju trneka, ki se je ribiču zadrl v prst na roki. Šlo je namreč za močnejši trnek namenjen lovu na some, ki ga je bilo možno preščipniti le z najmočnejšimi kleščami.

Vabimo vas, da naše delo spremljate na spletni strani www.czrdomzale.si in na naši Facebook strani in vam želimo prijetne jesenske dni.

 

 

  ________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 30. septembra 2017