opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 20. oktobrom in 20. novembrom 2019

Povzetek dela CZR Domžale med 20. oktobrom in 20. novembrom 2019

Poklicni gasilci Centra za zaščito in reševanje Domžale smo v preteklih štirih tednih opravili 31 posredovanj, torej nekaj več kot eno na dan. Žal se posredovanja ne razporedijo enakomerno, so dnevi s tudi več kot tremi posredovanji, včasih pa tudi več dni zapored številka 112 ne zapiska. Dnevne izmene so opravile s 24 intervencijami, nočne pa s sedmimi. Največkrat je šla na pot prva izmena – kar dvanajstkrat, druga sedemkrat, tretja in četrta pa sta šli po šestkrat.

V opisanem obdobju smo dosegli še en svojevrsten mejnik. Zgolj dve intervenciji se lahko uvrstimo med požare. V Homcu je zaradi napake na električni peči zagorelo v garaži, a je lastnik uspel pogasiti ogenj še pred našim prihodom. Preklic poziva na požar v Novi ulici v Domžalah pa smo prejeli že med vožnjo na lokacijo.

Če je statistika požarov na srečo precej pod povprečjem, so nas pa precej bolj zaposlile prometne nesreče. Kar dvanajst se jih je pripetilo na lokalnih cestah, ki jih pokrivamo domžalski poklicni gasilci. V njih se je poškodovalo deset oseb, nekatere kar precej hudo. Če omenimo le najhujše: na nezavarovanem železniškem prehodu v Jaršah je vlak trčil v osebno vozilo v katerem sta ostali ukleščeni in hudo poškodovani dve osebi. V semaforiziranem križišču na Želodniku je motorist trčil v osebno vozilo in se poškodoval. Huje se je poškodoval tudi traktorist, ki je s traktorjem zapeljal s ceste v Preserjah pri Zlatem polju in se ustavil med drevesi dobrih 15 metrov pod cesto.

Na avtocesti smo posredovali štirikrat. V dveh naletih vozil; v prvem primeru dve tovorni vozili, v drugem dve osebni vozili in tovorno. Zaradi neprilagojene hitrosti se je pri Ločici poškodovalo še eno osebno vozilo. Okvara na motornem delu tovornjaka je povzročila veliko dima, a resne nevarnosti k sreči ni bilo. V nobeni od omenjenih nesreč ni bilo poškodovanih.

Preostalih 14 intervencij se uvršča med tehnično pomoč. Dve prijavi sta se nanašali na onesnaženje okolja – opaženi so bili mastni madeži na Mlinščici in pena na ribniku v Dobu. Oljne madeže smo locirali, a so bili premajhni, da bi jih s pivniki lahko učinkovito odstranili. Pena na ribniku je bila posledica naravnih procesov v zemlji.

Štirikrat smo pomagali reševalcem NMP Domžale pri prenosu poškodovanih oz. obolelih oseb. Trikrat je bilo treba tudi predhodno vlomiti v stanovanje. Dvakrat so nas poklicali na pomoč, ko se je v osebno vozilo zaklenil otrok. Rešili smo tudi mladega mačka iz motornega dela osebnega vozila.

V stanovanju na Ljubljanski cesti 65 smo posredovali zaradi iztekanja vode – ob spremstvu Policije smo odprli vrata in zaprli ventil. Nekoliko višje na Ljubljanski cesti pa je pri delu z bagrom prišlo do pretrganja plinovodne cevi. Spet smo v sodelovanju s Policijo zavarovali območje, celo evakuirali dve stanovanjski hiši. Pretrgano cev smo za silo zatesnili. Dežurni plinar pa je kasneje dokončno ustavil uhajanje plina.

 

 

Naslovna fotografija je z gasilsko-reševalne vaje v Zgornjih Jaršah; avtorica: Karin Božič Zupančič

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 29. novembra 2019