opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 20. oktobrom in 20. novembrom 2018

Povzetek dela CZR Domžale med 20. oktobrom in 20. novembrom 2018

Za nami je oktober, mesec požarne varnosti, ki ga namenoma omenjamo šele sedaj – ob koncu novembra. Zadnja leta je že tako, da se aktivnosti povezane z mesecem požarne varnosti zavlečejo konkretno v november. Sodelovali smo na gasilskih in evakuacijskih vajah podjetij, šol, prostovoljnih gasilskih društev ter na mnogo dogodkih predstavljali našo dejavnost. Mogoče prav zato nekaj zatišja pri številu intervencij – od prejšnjega poročila smo “izvozili” sedemnajstkrat. Seveda to ne pomeni, da le čakamo na poziv. Naša preventivna in servisna dejavnost ves čas teče s polnimi obrati, hkrati pa veliko časa namenimo tudi izobraževanju in usposabljanju. Interno, s prenosom znanja med zaposlenimi ter tudi v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Republike Slovenije na Igu v okviru katerega deluje tudi Gasilska šola. Le-ta poteka med januarjem in junijem, zato imajo največ dodatnih usposabljanj prav jeseni in mi se jih udeležujemo kolikor je le mogoče.

Med zgoraj omenjenimi intervencijami smo “imeli” dva požara. Iz neznanega razloga sta zagorela mlekomat v Dragomlju ter starejše osebno vozilo pred trgovskim centrom na Viru. Tovorno vozilo je v noči 24. oktobra močno zadimilo predora Trojane in Podmilj, a gašenje ni bilo potrebno, šlo je zgolj za okvaro motornega sklopa.

Na avtocesti smo sicer posredovali v štirih prometnih nesrečah. V predoru Jasovnik je prišlo do naleta treh tovornih vozil, pri Krtini in Podmilju pa do naleta treh osebnih vozil. Pri počivališču pri Lukovici sta trčila tovorno in kombinirano vozilo. V teh nesrečah sta se poškodovali dve osebi. Na lokalnih cestah smo posredovali, ko je s ceste na Dolenje zapeljalo vozilo ter v Ihanu, ko je voznik osebnega vozila zapeljal na nasprotni pas ter trčil v drog javne razsvetljave. Poškodovala sta se voznik in sovoznik.

Dvakrat smo s pomočjo avtolestve omogočili pri vstopu v stanovanje, obakrat so se vrata nesrečno zaprla za stanovalkama. V enem od teh dveh primerov se je tudi kar mudilo, na štedilniku je bilo namreč kosilo. Omogočili smo tudi vstop v osebno vozilo v katerem je po nesrečnem naključju ostal zaklenjen majhen otrok. Občan nas je po zaprosil za merjenje količine ogljikovega monoksida v stanovanju, odstranili pa smo še vejo, ki je ogrožala mimoidoče v Radomljah ter reševalcem NMP Domžale pomagali pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila

Največ pozornosti javnosti, tudi širše slovenske, je poželo posredovanje, ko se je 26. oktobra okoli 12. ure voznik osebnega vozila med vožnjo po Krumperški cesti odločil, da odpre pošto, v njej pa našel majhno embalažo z neznano snovjo, kar ga je močno prestrašilo, zato je ustavil ob cesti ter poklical na pomoč. Seveda je s tem stekel protokol za ravnanje ob potencialno nevarni snovi, poleg nas in Policije so bili aktivirani še strokovnjaki z Veterinarske fakultete. Dobrih pet ur, do prvih rezultatov iz laboratorija, je bila cesta zaprta. Za najden prah se je izkazalo da, vsaj v majhnih količinah, ni življenjsko nevaren.

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 30. novembra 2018