opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 20. novembrom in 20. decembrom 2018

Povzetek dela CZR Domžale med 20. novembrom in 20. decembrom 2018

V zadnjem obdobju na vso srečo beležimo zatišje v številu posredovanj. Le enajstkrat je zazvonila številka 112, v enakem obdobju lani kar triintridesetkrat. Konec lanske jeseni je zaznamovalo precej neugodno vreme, izrazito nizke temperature za konec novembra in veliko padavin, posledica pa kot je običajno za našo dejavnost, več posredovanj pri prometnih nesrečah, dimniških požarih, počenih ceveh in podobno.

Na manjše število prometnih nesreč na avtocestnem odseku, ki ga pokrivamo domžalski poklicni gasilci, je v zadnjem obdobju poleg ne tako slabega vremena, kot bi lahko bilo, zagotovo pomembno vplivala tudi akcija, ki sta jo skupaj pripravila DARS in VAL202, v njej pa so vzpodbujali ohranjanje ustrezne varnostne razdalje. Rezultat je bil izredno pozitiven – skrajšal se je čas potovanja, hkrati pa se je zmanjšalo število prometnih nesreč.

Dvakrat smo vseeno odhiteli na avtocesto. Prvič zato, ker se je zaradi počene pnevmatike v predoru ustavilo vojaško tovorno vozilo, to je spregledal voznik osebnega vozila in trčil vanj. Poškodovani sta bili le vozili. Nekaj dni za tem smo bili aktivirani, ko se je iz tujega tovornega vozila močno kadilo, a je šlo zgolj za okvaro motorja.

Na lokalnih cestah smo posredovali trikrat. V Jaršah je osebno vozilo trčilo v kolesarja. V Čepljah nad Lukovico se je 18. decembra zvečer vozilo med vožnjo skozi ovinek prevrnilo na bok. Skupaj z gasilci PGD Prevoje, Lukovica in Blagovica smo vozilo postavili nazaj na kolesa. Ker je lastnik pustil razbito vozilo ob cesti, so zjutraj zaskrbljeni mimovozeči ponovno klicali 112 in spet smo odhiteli na kraj dogodka, posredovanje pa seveda ni bilo potrebno.

Posredovali smo v treh požarih. V Krtini je bilo zažgano starejše osebno vozilo, ki smo ga pogasili skupaj z domačimi gasilci PGD Studenec. V gozdu pri Dragomlju je kmet želel nadzorovano zažgati plesnivo balo sena, a je naključni sprehajalec ogenj razumel kot gozdni požar in ga seveda prijavil. Posredovali smo skupaj z gasilci PGD Pšata – Dragomelj. Sredi meseca smo uspešno posredovali tudi pri dimniškem požaru v Biščah.

Reševalcem NMP ZD Domžale smo pomagali pri prenosu obolele osebe iz stanovanjskega hiše na Krakovski ulici do reševalnega vozila. V stanovanju na Miklošičevi ulici je počil ventil centralne napeljave, zato smo odprli vrata, omejili iztek vode ter tako preprečili večjo škodo. Poklicali so nas tudi v Preserje, kjer je zaradi odprte pipe in založenega korita voda tekla po tleh in tudi že v nižja nadstropja.

Četrtega decembra ob 15:20 smo prejeli klic, da je občan skočil z mosta v Kamniško Bistrico na Podrečju (pri Elektro). Do našega prihoda so ga poškodovanega iz vode rešili mimoidoči. Pomagali smo reševalcem pri oskrbi in prenosu do reševalnega vozila. Na intervenciji so sodelovali tudi gasilci PGD Domžale mesto.

Foto: Udeležba na Božičkovem teku (Karin Božič, Domžalec.si)

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 30. novembra 2018