opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 20. novembrom in 17. decembrom 2019

Povzetek dela CZR Domžale med 20. novembrom in 17. decembrom 2019

V razmeroma kratkem obdobju po izidu novembrskega Slamnika nam je številka 112 zazvonila 17-krat, od tega petkrat nočnim izmenam med 18. in 6 uro zjutraj. Odhiteli smo na gašenje štirih požarov, na pomoč v devetih prometnih nesrečah ter še štirikrat priskočili na pomoč občanom v težavah.

Od omenjenih štirih požarov sta bila dva dimniška, na Viru in v Dragomlju in kot običajno – oba v večernem času. Zaradi napake na električni napeljavi je zagorelo na podstrešju stanovanjske hiše na Ljubljanski cesti v Domžalah. Hitro ukrepanje je preprečilo večjo škodo, zaradi intervencije je bila nekaj časa zaprta celo Ljubljanska cesta. V kurilnici stanovanjske hiše v Ihanu pa je prišlo do eksplozije pri eni izmed dveh cistern kurilnega olja. Zaradi ognja sta se obe močno segreli, prav tako plinska jeklenka. Tudi tokrat je bilo odločilno hitro posredovanje, ki je zagotovo preprečilo še večjo škodo kot je že sicer nastala. V vseh štirih intervencijah smo dobro sodelovali z gasilci lokalnih prostovoljnih gasilskih društev.

Na avtocesti je pet dogodkov zahtevalo tudi našo prisotnost. Pred predorom Trojane je vlačilec prebil sredinsko zaščitno ograjo, pri Šentjakobu je prišlo do naleta osebnega vozila v vlačilec, v predoru Podmilj pa do naleta dveh osebnih vozil. Precej dima je povzročila okvara motorja tovornega vozila pri Petelinjeku. Edine telesne poškodbe v omenjenih nesrečah smo zabeležili pri naletu štirih osebnih vozil na viaduktu Podmilj. Ob umikanju na varno območje sta se dve osebi lažje telesno poškodovali, ko sta na viaduktu v temi stopili v odprtino med smernima voziščema in se na rešetkah porezali po nogah. Poškodovanki sta zdravniško pomoč poiskali sami.

Na lokalnih oz. regionalnih cestah smo posredovali v štirih prometnih nesrečah, v katerih se je skupaj poškodovalo kar deset oseb. Dve osebni vozili sta 22. novembra trčili v Trzinu, naslednji dan pa dve osebni vozili (SUV) silovito čelno pri Depali vasi. V tej so bile poškodovane kar štiri osebe. Na regionalni cesti v Spodnjih Lokah v smeri Blagovice je voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste, kjer je najprej trčil v drevo, nato pa pristal v jarku. Gasilci smo lažje poškodovanega voznika in težje poškodovano sopotnico rešili iz vozila ter pomagali reševalcem NMP Domžale pri njuni oskrbi.

Slaba vidljivost v deževnih pozno popoldanskih urah ter nepazljivost voznika in/ali pešcev je botrovala nesreči, v kateri je na semaforiziranem prehodu za pešce na Rodici voznik z osebnim vozilom zbil dva pešca. Oba sta bila lažje poškodovana in odpeljana z reševalnim vozilom.

Preostale štiri intervencije se nekako ne uvrščajo v zgornje tri kategorije. Na pomoč smo priskočili delavcu v bližnjem podjetju, ko je omedlel. V Nožicah so se otroku zaprla vrata hiše – vrata smo odprli, ter staršem omogočili vstop. V stanovanjski hiši na Staretovi ulici v Domžalah je zaradi pregrete peči s centralnega ogrevanja odtrgalo cev, iz katere je nato iztekala vroča voda in para. Skupaj z gasilci PGD Domžale – mesto smo ohladili primarno in sekundarno vodo, iznosili žerjavico iz peči, prezračili prostore ter posesali vodo iz kletnih prostorov.

Dokaj nenavaden dogodek se je zgodil vozniku (relativno novega) tovornjaka. Pri vklopljenem motorju so se zaklenila vrata kabine in le s tehničnim posegom smo jih uspeli odpreti, ter vozniku omogočili vstop v kabino.

 

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 23. december 2019