opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 20. marcem in 20. aprilom 2018

Povzetek dela CZR Domžale med 20. marcem in 20. aprilom 2018

Iz leta v leto opažamo trend povečevanja števila naših intervencij, letos pa jih je do 15. aprila kar skoraj dvajset odstotkov manj kot v istem obdobju lani (letos 102, lani 125). Razlika je res več kot očitna. Podrobnejši pogled pokaže še bolj zanimivo sliko, letos je celo nekaj več prometnih nesreč kot lani (tri), prav tako je več tehničnih posredovanj in prenosov oseb, le požarov je občutno manj – letos 24, lani 53.

Glavni razlog za manjše število požarov je zagotovo v drugačni zimi od lanske, ki je bila bistveno bolj suha in so se požari v naravnem okolju kar vrstili, še posebej v marcu. V začetku leta 2017 je bilo tudi dolgo izrazito hladno obdobje z več dimniškimi požari, s kasnejšo otoplitvijo pa se je začel lani dokaj množični pojav nočnih požigov komunalnih zabojnikov.

Seveda navkljub zgornjim številkam, skoraj vsakodnevne intervencije ne izostajajo. V zadnjih tridesetih dneh so predvsem izstopale prometne nesreče. Tako številčno kot tudi po odmevnosti v množičnih medijih, še posebej pa dve: 9. aprila nekaj pred 15. uro smo bili obveščeni, da je v Domžalah na Savski cesti voznik z osebnim vozilom trčil v hišo, ter da je ukleščen v vozilu. Izkazalo se je, da je vozniku, staremu 97 let, ob trku stisnilo obe nogi, eno tudi huje poškodovalo. Iz vozila smo ga rešili s pomočjo hidravličnega orodja.

Druga nesreča, ki je tudi pritegnila precej začudenih pogledov, se je zgodila v soboto 14. aprila nekaj pred polnočjo v semaforiziranem križišču na Želodniku, ko je bilo v trčenju dveh osebnih vozil poškodovanih kar enajst oseb, k sreči nobena huje. Poleg tega, da je bilo v enem od vozil šest oseb – ena več kot je dovoljeno za tisti tip vozila, je bil v nesreči poškodovan tudi otrok, ki med vožnjo ni bil pripet. Zaskrbljujoče, da se je že drugič v manj kot enem mesecu zgodilo, da je v prometni nesreči udeležen otrok, ki med vožnjo ni bil pripet.

Glede na število poškodovanih oseb, je bila to nedvomno večja nesreča in poklicni gasilci bi nalogo sami težko izpeljali, zato velja poudariti, da je sodelovanje s prostovoljnimi gasilci iz društev Gasilske zveze Lukovica potekalo odlično.

Velja še poudariti, da sta bila med ostalimi šestimi nesrečami v dveh udeležena motorista. Zgodilo se je tudi šest požarov, poleg običajnih (dimniški, parkiran osebni avto, podrast), je v poslovnem lokalu v SPB izven delovnega časa zaradi preobremenjenosti, zagorelo v električnem razdelilcu.

Močnejši naliv je 5. aprila zvečer je povzročil, da je meteorna voda zalila hlev s konji v Depali vasi. Skupaj z gasilci PGD Stob – Depala smo iz hleva izčrpali okoli 25m3 vode.

Vabimo vas, da naše delo spremljate na spletni strani www.czrdomzale.si in na naši Facebook strani ter vam želimo prijetne in VARNE pomladne dni.

 

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 25. aprila 2018