opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 20. marcem 2019 in 17. aprilom 2019

Povzetek dela CZR Domžale med 20. marcem 2019 in 17. aprilom 2019

V obdobju med 20. marcem in 17. aprilom smo opravili 31 posredovanj, malenkost več kot eno na dan. Dve tretjini jih je bilo podnevi, ostale so prevzele nočne izmene. V dejanskem nočnem času, med recimo 20. uro zvečer in peto zjutraj, smo na pomoč odhiteli štirikrat, a dežurna ekipa je kljub temu ves čas v stalni pripravljenosti, da v najkrajšem času priskoči na pomoč.

Posredovali smo v osmih požarih. Trikrat je gorela trava, najraje ob železniški tirih proge Domžale – Kamnik. Nenadzorovano se je ogenj širil tudi na divjem odlagališču/kurišču odpadkov v Biščah, a smo ga še pravočasno prestregli in pogasili v sodelovanju s prostovoljnimi gasilci PGD Ihan. Zaradi napake v električni napeljavi je zagorelo v osebnem vozilu in manjšem tovornjaku. Elektrika je bila vzrok tudi, da smo morali nekega večera pohiteti v vrtec Urša, ker se je močno kadilo iz elektro omarice. K sreči posebnega dela za nas ni bilo, zračenje prostorov in natančen pregled, vzdrževalec pa je nato zamenjal varovalko. In seveda bi se zdelo, da v našem poročilu nekaj manjka, če bi bilo poročilo v času kurilne sezone brez omembe dimniškega požara. Tokrat smo saje v dimniku pogasili v Turnšah pri Dobu.

Turnše so se med intervencijami pojavile še enkrat; tam je prišlo do ene izmed desetih prometnih nesreč v tem obdobju in hkrati tudi ene hujših med njimi. Vožnja z neprilagojeno hitrostjo je bila vzrok, da je mlada voznica trčila v kombinirano vozila in se težje poškodovala.

Kar precej nesreč se je zgodilo v tem času, večini je botrovala neprilagojena hitrost in tudi kar deset oseb je potrebovali zdravniško obravnavo, med njimi tudi motorist v Krtini in kolesarka v Domžalah. Na avtocesti smo posredovali v štirih dogodkih. Najbolj tragično je bilo silovito trčenje motorista v zadnji del tovornjaka, pri čemer je motorist poškodbam podlegel na kraju nezgode. Hude so bile videti tudi posledice naleta treh tovornjakov pred trojanskim predorom. Ob pogledu na zmečkano kabino tovornjaka je bilo res težko verjeti, da je voznik iz nje splezal z le nekaj praskami.

Med ostalimi intervencijami, katerih je bilo devet, smo dvakrat iskali vozilo v katerem naj bi bila neodzivna oseba. V nobenem primeru nismo našli ne vozila in ne osebe. Dvakrat smo pomagali pri prenosu obolele osebe in enkrat invalidu, ki je padel z vozička. Ob zastoju srca občana v Ihanu smo bili poleg reševalcev NMP ZD Domžale aktivirani tudi mi. Žal reanimacija ni bila uspešna.

Občanki smo odprli osebno vozilo v katerega si je zaklenila ključe. Odzvali smo se tudi na prijavo prejeto nekaj po 22. uri, da se okoli bencinske črpalke širijo močne vonjave po plinu. Pomerili smo koncentracijo in lahko ugotovili, da posebne nevarnosti ni. In nenazadnje, kot vedno vsaj enkrat na mesec, zaprli vodni ventil v stanovanju večstanovanjske stavbe in tako preprečili večjo škodo.

 

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 26. aprila 2019