opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 20. majem in 20. junijem 2019

Povzetek dela CZR Domžale med 20. majem in 20. junijem 2019

V obdobju med 20. majem in 20. junijem smo opravili kar 38 posredovanj. 27 so jih opravile dnevne izmene, preostalih enajst pa nočne. Največ dogodkov, devet, se je zgostilo v času med osmo in pol deseto zjutraj. S po šestimi dogodki sta dokaj obremenjeni uri v dnevu tudi med pol tretjo in pol četrto uro popoldne in med pol deseto in pol enajsto zvečer. Največ dela je imela naša druga izmena, saj je opravila kar 18 intervencij, ostale tri izmene pa med šest in osem.

Med grobim orisom intervencij moramo žal pričeti pri prometnih nesrečah, saj jih je bilo res precej in nekatere še posebej tragične. Glede na pretekle mesece smo pogosteje odhiteli na avtocestni odsek za katerega smo odgovorni. Najhujša nesreča se je pripetila 5. junija okoli pol devete ure zjutraj, ko je voznik z večjim kombiniranim vozilom trčil v koloni stoječ kombi, pri čemer je bilo poškodovanih pet oseb, ena pa je že na kraju nesreče poškodbam podlegla. Poleg tega je bilo še nekaj trčenj, tudi eno v predoru. Prevrnilo se je tudi tovorno vozilo. Zagorela so kar tri vozila, med njimi eno celo v predoru, a zaradi hitrega in prisebnega ravnanja prisotnih, ni bilo hujših posledic – gasilci smo le natančno preverili vozilo ter zavarovali kraj dogodka. Posredovali smo tudi, ko je neznan predmet na cestišču terenskemu vozilu prebil rezervoar za gorivo, zaradi česar je bil vozni pas v dolžini 300 metrov polit z gorivom  -očistili smo cestišče in tako verjetno preprečili kakšno hujšo nesrečo.

Na lokalnih cestah smo posredovali v štirih prometnih nesrečah: po dve osebni vozili v Turnšah pri Dobu in na Viru (obakrat dve poškodovani osebi), čelni trk osebnega vozila v avtobus pri Trojanah (ena poškodovana oseba) ter pri trku tovornega in osebnega vozila (brez poškodovanih oseb).

Dve intervenciji sta nam povzročila udara strel. V Ihanu je udarilo v transformatorsko postajo, v Kokošnjah pa v stanovanjsko hišo in povzročilo pravo razdejanje. Strela je uničila celotno električno in telekomunikacijsko napeljavo, odkrila del strehe ter povzročila celo nekaj razpok na stenah v notranjosti hiše. Na kraju smo posredovali skupaj z gasilci PGD Studenec in PGD Žeje – Sveta Trojica.

V Domžalah na Cankarjevi ulici je zagorelo osebno vozilo, na Viru pri banki je zagorel komunalni zabojnik, v Homcu pa je na zasebnem zemljišču prišlo do samovžiga kopice sena. V vseh treh posredovanjih so se nam pridružili gasilci lokalno pristojnih prostovoljnih gasilskih društev.

Trikrat smo iz garaže odhiteli zaradi živali. Dvakrat smo reševali ujete oz. poškodovane ptice in enkrat odstranili sršenje gnezdo. Tri intervencije je povzročilo deževje oz. visoke vode – podrto drevo v Pšati, vejevje pod mostom pri Šentpavlu ter nadzor visokega vodostaja Radomlje. Pri Dobovljah smo izvlekli v blatu obtičano terensko vozilo, na Šaranovičevi cesti na Viru pa preprečili okoljsko škodo zaradi iztekanja goriva iz tovornega vozila.

Tri intervencije so bile bolj preventivne narave: preverili smo vonj po plinu v Trzinu, vonj po dimu v Homcu ter vzrok za stalno javljanje požarnega alarma v objektu na Karantanski v Domžalah. Dvema občanoma smo omogočili vstop v stanovanje (ključi!). Šestkrat smo reševalcem NMP ZD Domžale pomagali pri prenosu obolelih oz. poškodovanih oseb, med njimi tudi delavca, ki se je poškodoval pri obnovi železniškega mostu čez Kamniško Bistrico.

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 28. junija 2019