opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 20. junijem in 20. avgustom 2019

Povzetek dela CZR Domžale med 20. junijem in 20. avgustom 2019

V dveh mesecih po našem zadnjem poročanju, smo posredovali kar 58-krat. Iz garaže smo se odpeljali na gašenje štirinajstih požarov. Najobsežnejši je bil zagotovo 2. julija požar žage v Nožicah, ko je bilo aktiviranih kar dvanajst gasilskih enot oz. 115 gasilcev.

Za precej škode in mnogo gasilskih delovnih ur v avgustu je domnevno poskrbel neznani požigalec, ki je osumljen požiga več objektov v širši domžalski okolici. S podobnimi požari v Vodicah, Mengšu in Volčjem potoku so se spopadli gasilci sosednjih enot.

Gasili smo še dve osebni vozili (Podrečje, Kokošnje), transformatorsko postajo v Dobu ter prenosno WC kabino v Dragomlju. Odhiteli smo tudi na Miklošičevo ulico, kjer se je iz stanovanja vil močan dim, a je k sreči šlo le za pozabljeno hrano na štedilniku in je zadoščalo že izdatno zračenje prostorov.

Med postopkom obdelovanja kovine v lakirnici v Študi je izbruhnil požar pri katerem se je po rokah in vratu opekel delavec. Ogenj so zaposleni pogasili do našega prihoda, za poškodovanca so poskrbeli reševalci. Hujše poškodbe je utrpel tudi stanovalec v SPB, ko je med uporabo plinskega gorilnika namenjenega kampiranju prišlo do eksplozije plina. Ta je poškodovala tudi okna: popokala so stekla, zvilo je tudi pločevino in rolete.

Na lokalnih cestah se je pripetilo devet prometnih nesrečah, v vsaki je zdravniško pomoč potrebovala po ena oseba. V dveh nesrečah sta bili poškodovani kolesarki, v petih motoristi ter v dveh voznika osebnih vozil.

Na avtocesti smo posredovali osemkrat. Izpostaviti velja prevrnitev kombiniranega vozila za prevoz potnikov, poškodovanih je bilo pet oseb. Štiri osebe so potrebovale zdravniško pomoč, ko je zaradi neprilagojene hitrosti voznik osebnega vozila najprej trčil v osebno vozilo pred seboj, nato pa še v tovorno vozilo. Lažje se je poškodovala potnica v osebnem vozilu, ko je le-to zaradi neprilagojene hitrosti začelo zanašati po cestišču, ob tem pa se je prevrnila nanj priklopljena počitniška prikolica. Posledice preostalih nesreč so bile le v materialni škodi.

Tri neurja so se v začetku poletja razbesnela nad domžalsko občino. Najsilovitejše  je bilo 20. junija v popoldanskih urah, ko so bili poleg poklicnih gasilcev CZR Domžale aktivirani še gasilci vseh prostovoljnih društev Gasilske zveze Domžale. Intervencije so skoraj istočasno potekale na kar 33 lokacijah; šlo je za črpanja vode, pokrivanje streh in odstranjevanje podrtih dreves. Precej podobno, a v manjšem obsegu je bilo še 2. julija na devetih lokacijah in 7. julija na 14 lokacijah.

Posredovali smo v dveh delovnih nesrečah s traktorjem ter odstranili osje in sršenje gnezdo. Odprli smo vrata osebnega vozila kamor se je zaklenil otrok ter še štiri vhodna vrata stanovanj in tako omogočili reševalcem oz. policistom vstop. Šestkrat smo reševalcem NMP Domžale pomagali pri prenosu poškodovanih ali obolelih oseb do reševalnega vozila.

Ko se je v okolici Drtije pri Moravčah širil močan smrad, smo opravili meritve, ki niso pokazale za katero snov bi šlo, zato smo aktivirali pristojni Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME) z Inštituta Jožefa Štefana, ki je opravil ustrezne meritve. Nekaj dni za tem, 19. avgusta, pa smo bili poslani na Policijski postajo Domžale, kjer so prejeli paket neznanim belim prahom. Zavarovali smo celotno območje in v sodelovanju z Oddelkom za protibombno zaščito Specialne enote policije vzeli vzorec ter ga oddali v nadaljnjo analizo na Inštitut za mikrobiologijo in parazitologijo Veterinarske fakultete, kjer so ugotovili, da ne gre za snov nevarno zdravju in življenju ljudi.

 

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 31. maja 2019