opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 20. junijem in 20. avgustom 2018

Povzetek dela CZR Domžale med 20. junijem in 20. avgustom 2018

Od našega zadnjega poročila v juniju seveda nismo mirovali, posredovati smo morali 62-krat in po vseh grozljivih požarih o katerih poslušamo in beremo v medijih, lahko upravičeno rečemo, da smo čez poletje le šestim intervencijam kot vrsto pripisali “požar”.

Temu je zagotovo botrovalo dokaj mokro poletje in tako le dva dogodka vodimo kot požara v naravnem okolju – pogasili smo rob travnika v Zalogu pod Sveto Trojico ter enkrat preverili prijavo, a je šlo zgolj za nadzorovano kurjenje odpadkov pri Ihanu. Pogasili pa smo goreče osebno vozilo pri SPB, industrijski bager v podjetju v okolici Domžal, dimnik na Količevem in koš za odpadke v središču Domžal.

Enak delež si delijo posredovanja ob prometnih nesrečah in tehnična pomoč. Vsakih je bilo po 28. Na lokalnih cestah je bila naša pomoč potrebna petnajstkrat. Enkrat je bila udeležena kolesarka, petkrat motoristi, ki so ali sami padli ali trčili z osebnimi oz. tovornimi vozili. V ostalih primerih je šlo za trčenje osebnih vozil. Kot zanimivost, pet od petnajstih nesreč se je zgodilo na območju Občine Lukovica, ostale na območju Občine Domžale.

Na avtocestnem odseku, ki ga pokrivamo poklicni gasilci iz CZR Domžale, smo zabeležili trinajst dogodkov. Z našega vidika sta bila morda najbolj resna naleta več vozil: 31. julija so pri izvozu Krtina trčila štiri vozila, tri osebe so potrebovale zdravniško pomoč. V naletu petih vozil 12. avgusta popoldne pri Šentjakobu, pa je bilo udeleženih dvanajst oseb, med njimi tudi nekaj otrok. Reševalci so eno osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Dokaj nenavadna nesreča se je pripetila 11. julija na viaduktu Petelinjek, ko je se je zaradi prevelike hitrosti na mokri cesti prevrnilo tovorno vozilo ob tem pa se je po vozišču streslo petnajst ton koruze. Ukleščenega voznika smo iz vozila rešili poklicni gasilci in ga predali v oskrbo reševalcem NMP Lendava, ki so se ravno takrat nahajali v bližini. Zaradi odstranjevanja posledic nesreče je bila avtocesta v smeri Ljubljane popolnoma zaprta devet ur, samo prehitevalni pas pa nato še ves dan.

Neurje, ki se je 2. avgusta popoldne razbesnelo nad južnim delom občine, je tudi nas zaposlilo za več ur. Skupaj s prostovoljnimi gasilci smo črpali vodo iz kleti v Študi, odstranili smreke, ki so ogrožale objekt v Mali Loki ter avtolestvijo pomagali pri zasilnem pokrivanju strehe gasilskega doma PGD Ihan.

Kot vedno, smo tudi v tem obdobju zaprli nekaj vodnih in plinskih ventilov in preprečili večjo škodo. Enkrat smo celo preventivno evakuirali stanovanjski blok, poiskali vir uhajanja plina, ga zaprli ter prezračili prostore. Trikrat smo z vlomom vrat omogočili reševalcem vstop v prostor ter jim tudi pomagali pri prenosu obolelih oseb.

Letošnje poletje pogosto odstranjujemo osja in sršenja gnezda, precej več kot prejšnja leta. Čeprav se ne zdi najbolj gasilsko delo, pa poziva vsekakor ne zavrnemo. V opisu našega dela je varovanje ljudi, živali in premoženja. Pik ose ali sršena lahko povzroči resen zdravstveni zaplet, tudi smrt, gnezda se običajno nahajajo na višini, kar predstavlja dodatno nevarnost. Ob nestrokovnem pristopu odstranjevanja gnezd z odprtim ognjem pa je tudi že bil povzročen marsikateri požar ostrešja. Torej, če pripomoremo pri piku, poškodbi ali požaru manj, je naše  posredovanje že upravičeno.

Če smo že ravno pri živalih, za zaključek še ena “živalska” intervencija. Na sončno sobotno jutro, 4. avgusta, se je v Preserjah mlad bik odpravil na sprehod oz. je ušel z bližnje kmetije. Gasilci smo rahlo razburjenega enoletnega bikca umirili in poiskali lastnika, ki mu je okoli vratu nataknil vrvico ter pospremil domov. Med potepom žival k sreči na povzročila veliko škode.

Vabimo vas, da naše delo spremljate na spletni strani www.czrdomzale.si in na naši Facebook strani ter vam želimo prijeten in VAREN konec poletja.

 

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 31. avgusta 2018