opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 20. junijem in 20. avgustom 2017

Povzetek dela CZR Domžale med 20. junijem in 20. avgustom 2017

 

Rahlo naivno smo preskočili julijsko številko Slamnika, misleč, da se poleti ne bo kaj dosti dogajalo in ne bo kaj pisati. Lahko bi vedeli, da se takšno razmišljanje hitro maščuje. V obdobju zadnjih dveh mesecev smo skupno posredovali kar 89 krat – zanimivo, ponoči ravno tolikokrat kot podnevi. Obdobje pa se je začelo z neurjem, ki je v noči iz 28. na 29. junij podiralo drevesa in odkrivalo strehe.

Največji delež naših posredovanj praviloma zajemajo prometne nesreče. Kar 35 jih je bilo, dvanajst izmed njih na “našem” avtocestnem odseku. Vse od same ustanovitve CZR Domžale oz. celo vsaj tam od začetka leta 2016 nismo zabeležili prometne nesreče s smrtnim izidom. Žal je trajalo le do letošnjega julija, ko smo v manj kot mesecu dni posredovali v kar štirih takšnih nesrečah. Najbolj tragična med njimi se je pred nekaj dnevi zgodila na železniškem prehodu na Rodici.

Razen ene, so se vse nesreče s telesnimi poškodbami zgodile na lokalnih cestah. Kar 30 oseb je potrebovalo zdravniško pomoč, med njimi sedem kolesarjev in štirje motoristi.

Vroče in razmeroma suho poletno vreme je bilo vzrok, seveda poleg običajnih malomarnosti, nepazljivosti in zagotovo tudi zlonamernosti, da smo posredovali v 23 požarih. Večinoma je šlo za manjše intervencije, pogosto travniške požare in v dveh primerih goreče komunalne zabojnike. Bilo pa je tudi nekaj takšnih, ki so povzročili večjo materialno škodo, enkrat celo opekline. Najbolj pa izstopata dva požara – kjer je bila pomoč prostovoljnih gasilcev praktično nujna oz. če smo iskreni, smo mi pomagali njim. Na deponiji komunalnih odpadkov v Dobu je prišlo do samovžiga, a je bilo s hitrim posredovanjem pogašeno in preprečen vsakršen vpliv na okolje. V Hrastniku pri Moravčah je udar strele v hlevu zanetil ogenj, s katerim so se borili gasilci gasilske zveze Moravče, PGD Studenec, PGD Domžale – mesto in šest gasilcev CZR Domžale s tremi vozili, tudi z avtolestvijo.

Iz ZD Domžale so nas prosili za tehnično pomoč, ko se je neke julijskega večera malo po 23. uri občanki ukleščil prst v palični mešalnik. Reševalcem iz NMP ZD Domžale smo devetkrat pomagali pri daljšem prenosu obolelih in nepokretnih oz. poškodovanih oseb do reševalnega vozila, med drugim tudi mlajše osebe, ki je padla s konja med jahanjem vzdolž Kamniške Bistrice.

S pomočjo avtolestve smo z drevesa pomagali mačku. Odprli smo nekaj vrat ter zaprli tri puščajoče vodovodne ventile. Ker je ravno obdobje obnovitvenih del – svetujemo, da ste doma, ko se z vodo polni sistem vašega centralnega ogrevanja, da lahko hitro odreagirate ob puščanju cevi ali ventilov ter tako preprečite nepotrebno škodo.

Vabimo vas, da naše delo ažurno spremljate na spletni strani www.czrdomzale.si in na naši Facebook strani. Želimo vam prijetne zadnje tedne poletja.

 

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 31. avgusta 2017