opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 20. januarjem in 14. februarjem 2020

Povzetek dela CZR Domžale med 20. januarjem in 14. februarjem 2020

Domžalski poklicni gasilci smo v minulih štirih tednih prejeli 19 klicev s številke 112. Dvanajst podnevi in sedem v nočnem času. Ob pregledu večletnega seznama posredovanj ugotavljamo, da se našo pomoč najpogosteje potrebuje zjutraj okoli devete in popoldne okoli 16. ure. Tudi tokrat je dokaj podobno, v jutranjem času štiri in v popoldanskem pet.

Sušno obdobje je omogočilo, da se je vnela podrast ob železniški progi v Jaršah. Okoli 60 kvadratnih metrov veliko požarišče smo pogasili v sodelovanju z gasilci PGD Jarše- Rodica.

Lokalno sta se pripetili dve prometni nesreči. V Radomljah sta 26. januarja, nekaj minut po 21. uri, čelno trčili dve osebni vozili. Ob tem so se poškodovale kar štiri osebe in prav vse so z reševalnimi vozili na pregled odpeljali reševalci ekip NMP Kamnik in NMP Ljubljana. Domžalska ekipa je bila namreč takrat že zaposlena z drugo nujno situacijo.

Precej bolj tragično bi se lahko končala nesreča na železniškem prehodu na Rodici. Trenutek nepazljivosti ob prečkanju železniškega prehoda in vlak je trčil v 20-letno dekle, katero je odbilo na bližnjo travo. Gasilci smo pomagali reševalcem pri oskrbi težko poškodovane ponesrečenke, ki je bila nato prepeljana v ljubljanski klinični center.

Na avtocesto smo se odpravili šestkrat. Vedno je šlo za trčenja, izpostaviti pa velja nesrečo z 31. januarja, ko je pri izvozu Domžale prišlo do naleta tovornega in šestih osebnih vozil. Trem poškodovankam smo do prihoda reševalcev NMP Domžale nudili prvo pomoč, na vozilih smo odklopili akumulatorje, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine ter še dodatno zavarovali kraj nesreče. Takšna nesreča v petek popoldne je seveda povzročila neznosne zastoje na vseh cestah iz Ljubljane proti vzhodu.

Glede na vetrovno prvo polovico februarja in vse z vetrom povezane nevšečnosti po državi, smo jo v našem ožjem okolju kar dobro odnesli – gasilci smo s cest odstranili dve podrti drevesi (v Študi in Dobovljah). Sicer pa smo pomagali občanom z zelo raznolikimi težavami. Zaprli smo radiator na Miklošičevi in vodo na Ljubljanski, iz dvigala rešili osebo ter iz kanalizacijskega jaška avtomobilske ključe. Preverili prijavo izlitja motornega olja, a je šlo le za star madež, ki se je ob dežju “mavrično” obarval. Še en klic je bil povezan s potencialno nevarnimi snovmi – ob izlitju Mlinščice v Račo na Podrečju so se pojavili zeleni madeži, ki so pa kmalu po odvzemu vzorcev tudi izginili. Dvakrat smo pomagali reševalcem NMP Domžale pri prenosu obolele oz. poškodovane osebe.

 

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 28. februarja 2020