opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 20. januarjem 2019 in 20. februarjem 2019

Povzetek dela CZR Domžale med 20. januarjem 2019 in 20. februarjem 2019

V preteklih štirih tednih smo imeli nekaj več kot intervencijo na dan, skupaj devetindvajset. Zanimivo, da so jih kar dvaindvajset imele dnevne izmene in le sedem nočne.

Posredovali smo v petih požarih. 23. januarja popoldne se je iz Osnovne šole Jurija Vege v Moravčah začel valiti dim, zagorelo je v toaletnih prostorih. Posredovali smo skupaj z gasilci PGD Moravče in ogenj hitro pogasili ter prezračili zadimljene prostore. Že pred našim prihodom so zaposleni na šoli pričeli z evakuacijo otrok. V požaru ni bil nihče poškodovan, je pa nastala materialna škoda.

V noči na 6. februar smo v Krtini skupaj z gasilci PGD Studenec pogasili goreče osebno vozilo, 16. februarja zjutraj pa skupaj z gasilci PGD Radomlje goreč čebelnjak na Kolovcu. Z radomeljskimi in virskimi gasilci smo posredovali še v zunanjem skladišču papirja podjetja Količevo Karton, kjer je zagorela bala papirja, ogenj pa se je razširil na 25 do 30 bal. Z gasilci PGD Vir smo sodelovali tudi ob požaru v kurilnici stanovanjske hiše na Viru.

Pripetilo se je dvanajst prometnih nesreč, v katerih je bila potrebna naša pomoč. Šestkrat smo odhiteli na avtocesto, najhujše posledice so bile 28. januarja, ko je prišlo do naleta treh vozil, pri čemer so se poškodovale tri osebe.

Na lokalnih cestah smo posredovali v prav tako šestih prometnih nesrečah in v kar petih je bila vsaj po ena oseba poškodovana in je potrebovala zdravniško pomoč. Po dve osebni vozili sta trčili na trzinski obvoznici, v Dragomlju, pri trgovskem centru Arkadia na Viru ter na Količevem. Na ovinku ceste v bližini kamnoloma v Vinjah pri Moravčah je voznica z osebnim vozilom zdrsnila v Drtijščico, ki teče okoli deset metrov nižje od ceste. Voznica je bila le lažje poškodovana, skupaj z moravškimi gasilci pa smo imeli nato kar precej dela, da smo vozilo izvlekli nazaj na cesto. Dokaj nenavadna nesreča se je pripetila še na Pšati pri Domžalah, kjer se je voznica z osebnim vozilom, zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo, prevrnila na dovoz v kletno garažo stanovanjske hiše.

Štirikrat smo pomagali pri vstopu v objekt in pri prenosu obolele, onemogle ali preminule osebe. V primeru ozkih stopnišč, hodnikov in vrat pogosto osebe iz višjih nadstropij »prenesemo« kar skozi okno, tako da gre v primeru uporabe lestev, vrvne tehnike ipd. za kar zahtevne intervencije. Občanki smo pomagali pri zaklenjenih vratih stanovanja v Domžalah in občanu pri zaklenjenem osebnem vozilu v Krtini. Posesali smo vodo v poplavljenem stanovanju na Ljubljanski cesti v Domžalah ter izčrpali vodo iz poplavljene kleti na Viru.

Ribiška družina Domžale nas je preko 112 obvestila o sumu onesnaženja Hujskega potoka z neznano snovjo. Odvzeli smo vzorce vode in jih predali v nadaljnjo analizo. Do pogina rib ni prišlo.

Če ne bi bilo hitrega in prisebnega posredovanja naše dežurne ekipe, bi bile posledice brizga topila po obrazu in telesu delavca v industrijskem obratu precej hude. Odstranili smo mu zaščitna sredstva ter ga oskrbeli do prihoda službe NMP Domžale. Z uporabo posebne tekočine smo poškodovancu izprali oči ter s tem nevtralizirali učinkovanje topila na oči in obraz.

 

Forografija je z interne vaje II. izmene // Foto CZR.

 

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 28. februarja 2019