opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 20. januarjem 2018 in 15. februarjem 2018

Povzetek dela CZR Domžale med 20. januarjem 2018 in 15. februarjem 2018

Zunanji opazovalec bi pomislil, da sta nam zadnji mesec zaznamovali dve večji snežni pošiljki, a nam nista povzročili dosti več dela. Običajno je ob sneženju promet precej bolj umirjen in zato na srečo tokrat ni prišlo do večjih nesreč, primerno nizkim temperaturam pa se imamo za zahvaliti, da tokrat ni prišlo do žledoloma oz. snegoloma. Z zanimanjem smo opazovali, kaj bo 31. januarja prinesla polna luna, ki ima že sicer pregovorno slab vpliv na vedenje ljudi, tokratna pa je bila še posebej močna (super luna, modra luna in še krvava luna). Raziskave tega področja ne kažejo, da bi se statistično ob polni luni zgodilo več nesreč. Takšne so tudi naše izkušnje. Če pa za vzorec vzamemo prav ta mesec, lahko ugotovimo, da je bilo največ dogodkov, ki so zahtevali našo prisotnost, ob prvem, še posebej pa ob zadnjem luninem krajcu. Med 6. in 8. februarjem smo namreč intervenirali kar sedemkrat.

Še vedno narašča število intervencij, ki so na nek način še najmanj “gasilske”: trinajst od 27 intervencij je bilo v tem mesecu tako imenovanih tehničnih. Kar sedemkrat smo bili poklicani za pomoč pri vlomu, le enkrat je šlo za puščajoč radiator, pri ostalih pa žal za onemogle ali preminule osebe. Reševalcem smo pomagali še pri iznosu voznika, ki ga je slabost obšla med vožnjo, a je še pravočasno ustavil na avtobusni postaji na Viru. Zahtevno je bilo posredovanje v tragični nesreči v Imenjah pri Moravčah, ko je občana med spravilom lesa pokopal traktor.

Prometnih nesreč je bilo devet – pet se jih je zgodilo na lokalnih cestah ter štiri na avtocesti, šest oseb je potrebovalo zdravniško pomoč. Najbolj izstopajo naleti, tudi po več vozil hkrati. V Trzinu in Depali vasi treh osebnih, v predoru Trojane pa kar dveh osebnih vozil in desetih tovornih.

Glede na našo nazivno dejavnost – gašenje – smo bili v tem mesecu aktivirani petkrat, od tega je šlo za dejanski požar (le) enkrat, ko je v kurilnici stanovanjske hiše zagorela popolnoma nova kurilna peč.

Precej pozornosti javnosti sta prejeli intervenciji v samem centru Domžal. Nekaj pred osmo zjutraj, 25. januarja, smo prejeli klic, da se z balkona v 10. nadstropju stolpnice na ulici Matije Tomca 4 vali dim. Takrat prisotnim v CZR se je v mislih hitro odvrtel scenarij iz leta 2013, ko je gorelo zgornje nadstropje sosednje stolpnice, zato so bile minute do prvih informacij s terena, res napete. K sreči se je izkazalo, da je prijavitelj napačno ocenil situacijo in na intervencijo poslane gasilce – poklicne in prostovoljne – smo lahko poklicali nazaj. Naslednje dopoldne pa se je v sosednjem Tuš centru Domžale oglasil požarni alarm, iz kletnih prostorov se je valil gost dim. Skoraj dve uri je trajalo, da smo v močno zakajeni kleti skupaj z gasilci PGD Domžale-mesto našli izvor gorenja oz. bolj rečeno tlenja. V prezračevalni jašek odvržen cigaretni ogorek je v njem zanetil smeti, podtlak pa je dim vlekel v kletne prostore.

Vabimo vas, da naše delo spremljate na spletni strani www.czrdomzale.si in na naši Facebook strani in vam želimo prijetne in VARNE zimske dni.

P.S.: Fotografije so z interne vaje IV. izmene, za katero so 30. januarja izkoristili lepo sončno popoldne. 

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 23. februarja 2018