opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 20. decembrom 2018 in 20. januarjem 2019

Povzetek dela CZR Domžale med 20. decembrom 2018 in 20. januarjem 2019

Prvih nekaj vrstic velja nameniti pregledu našega dela v letu 2018. Opravili smo 314 intervencij. Posredovali smo v 55 požarih, 119 prometnih nesrečah (od tega jih je bilo 58 na “našem” avtocestnem odseku). Prejeli smo 57 klicev za pomoč poškodovanim, obolelim ali nemočnim osebam. Štirinajstkrat smo odhiteli na pomoč živalim ali zaradi živali – največkrat zaradi sršenjih gnezd. Voda je tako ali drugače ogrožala življenja, zdravje ali premoženje v 27 primerih (največkrat poplave zaradi deževja ali počenih cevi), nevarne ali potencialno nevarne snovi pa devetnajstkrat. Preostane še 23 intervencij, katere pa zaradi raznovrstnosti težko enostavno razvrstimo po kategorijah.

Zanimiva je medletna primerjava. Skoraj smo se že navadili, da je število posredovanj vsako leto višje za približno pet odstotkov (od 317 v 2013 do 398 v 2017), potem pa je prišlo leto 2018 s 314 intervencijami. Podrobnejši pregled pokaže, da gre nižje število intervencij na račun manjšega števila požarov (manj požarov v naravi, manj dimniških, umiril se je vandalizem s požiganjem komunalnih zabojnikov) ter manjšega števila prometnih nesreč – videti je, da predvsem zaradi dolge in tople jeseni. Še ena zanimivost – odstotek ostalih intervencij (tehnična pomoč, nevarne snovi, poplave, odpiranje vrat in prenos oseb) se je pa še povečal glede na pretekla leta in se pravzaprav še vedno zvišuje iz leta v leto.

Da ne bi bili preveč pod vtisom manjšega števila požarov, smo že dobro uro po prehodu v leto 2019 prejeli klic, da s strehe bloka na Ljubljanski cesti dviga dim. Obilica ognjemetov, streha bloka… klic smo vzeli skrajno resno. Izvozili smo s tremi vozili, tudi avtolestvijo ter takoj aktivirali tudi gasilce PGD Domžale – mesto. K sreči se je izkazalo, da je na terasi strehe bloka le tlel ostanek ognjemetne baterije in ni predstavljal resne nevarnosti. Štiri dni za tem, dopoldne, pa smo prejeli obvestilo, da gori odpadna embalaža v Centru za ravnanje z odpadki v Dobu. Zaradi hitrega posredovanja se ogenj ni razširil in je bil brez večjih posledic v kratkem času pogašen. Poleg nas so posredovali še prostovoljni gasilci PGD Studenec, PGD Dob, PGD Vir in PGD Domžale -mesto. Tretji požar v zadnjem mesecu je bil dimniški na Gostičevi ulici v Domžalah.

Po novem letu se je zgodilo precej prometnih nesreč. Petkrat smo odhiteli na pomoč pri nesrečah na lokalnih cestah in petkrat na avtocesti. Dve posredovanji na avtocesti bosta še posebej ostali v spominu. Obveščeni smo bili, da na viaduktu Petelinjek gori avtobus. Izkazalo se je, da gre le za okvaro motorja, ki pa je povzročila res velik oblak dima. V drugem primeru, prav tako na viaduktu Petelinjek, pa je v okvarjeno manjše osebno vozilo z nezmanjšano hitrostjo trčilo tovorno vozilo. Prisebna voznica je vozilo pravočasno zapustila in zato ni bilo poškodovanih. Vozilo je bilo seveda popolnoma uničeno.

V primerjavi s preteklimi meseci se je zgodilo relativno veliko prometnih nesreč, na srečo brez najšibkejših udeležencev v prometu – pešcev, kolesarjev… Trk dveh osebnih vozil v križišču v Spodnjih Jaršah, osebna vozila so zapeljala s ceste pri Depali vasi, pod Šumberkom, na Količevem in v Srednjih Jaršah. Pripetilo se je še nekaj trkov na avtocesti. Zdravniško pomoč je skupno potrebovalo pet oseb, po nam znanih podatkih pa je šlo vedno le za lažje poškodbe.

Kar sedemkrat smo reševalcem NMP pomagali pri prenosu osebe do reševalnega vozila, enkrat smo bili aktivirani zaradi zastoja srca v bližnjem trgovskem centru. Ob sneženju smo z drevesa odstranili nekaj vej, ki so ogrožale mimoidoče. Na pomoč smo priskočili tudi Policiji, saj smo na njihov poziv iz Kamniške Bistrice pri Študi izvlekli varnostni kovček, ki je bil predhodno odtujen varnostni službe ter odvržen v reko.

 

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 31. januarja 2019