opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 20. avgustom in 20. septembrom 2019

Povzetek dela CZR Domžale med 20. avgustom in 20. septembrom 2019

Ob koncu poletja in s tem tudi koncu množičnega dopustovanja, ko se množice turistov skozi naše kraje vračajo proti severu in vzhodu, se tudi na avtocestnem odseku, ki ga pokriva naša enota, zgodi bistveno več dogodkov, ki zahtevajo naše posredovanje. Po (statistično) relativnem zatišju preteklih mesecev, smo v zadnjih štirih tednih na avtocesto odhiteli kar osemkrat. Zagoreli sta dve vozili, pri dveh vozilih pa je prišlo do okvar motorjev, ki sta povzročili oblake dima, k sreči pa ognja in nevarnosti za ljudi le ni bilo. Zaradi neprilagojene hitrosti se je na viaduktu Petelinjek zavrtelo osebno vozilo ter se zaletelo v odbojno ograjo. Vozilo je bilo popolnoma uničeno, voznik in sopotnik pa nista utrpela poškodb.

Neprilagojena hitrost in več kot očitno tudi neustrezna varnostna razdalja je botrovala trem naletom vozil. Dve osebni vozili sta trčili med predoroma Trojane in Podmilj, poškodovali sta se dve osebi. V zgolj dveh urah razmaka je 16. septembra pri izvozu z avtoceste za Domžale prišlo do dveh tovrstnih nesreč. Okoli 13. ure sta trčili dve osebni vozili, nekaj minut po 15. uri pa štiri osebna vozila, eno je s seboj vleklo še počitniško prikolico. V slednjem moramo poleg hitrosti in varnostne razdalje izpostaviti tudi alkohol v krvi povzročitelja. Nihče izmed udeležencev ni bil poškodovan, nastala pa je nepopisna gneča na cestah iz Ljubljane proti Domžalam.

Na lokalnih cestah smo posredovali sedemkrat. Na regionalni cesti Domžale – Vir je ob prometni konici okoli 15. ure voznik z osebnim vozilom trčil v stoječo kolono in povzročil poškodovanje še treh vozil in ene osebe. V štirih nesrečah je bila neprilagojena hitrost povod, da se je vožnja končala izven cestišča, kar se je zgodilo voznici z osebnim vozilom in vozniku s kombiniranim, obema v bližini Moravč, ter vozniku z osebnim vozilom na hibridni pogon na poti z Žej proti Dobu. Štiri mlajše osebe so bile lažje poškodovane, ko je v Ihanu 5. septembra okoli 22:30 voznik z osebnim vozilom trčil v transformatorsko postajo. Na Prevojah je voznik z osebnim vozilom trčil v betonsko ograjo, pri Študi pa je prišlo do nesreče, ko je kolesar izsili prednost pred osebnim vozilom. Kolesar je ob trčenju utrpel hujše poškodbe.

Naslednji dogodek pa smo zabeležili kot tehnično pomoč, čeprav bi lahko bila tudi prometna nesreča. Voznik je namreč pod vplivom alkohola in seveda z neprilagojeno hitrostjo na Rodici z osebnim vozilom podrl hidrant (ter prometni znak in nekaj žive meje), ob tem pa je voda iz hidranta zalila klet bližnje stanovanjske hiše. Gasilci smo iz poplavljene kleti prečrpali večjo količino vode, delavci JKP Prodnik pa so zaradi iztekanja vode zaprli vodo ter v nadaljevanju sanirali hidrant. Zaradi odpravljanja posledice škode na hidrantu, je bilo tisto območje nekaj časa brez vode.

Poleg omenjene smo imeli še enajst tehničnih posredovanj. Ob neurju 2. septembra smo pomagali pri pokrivanju dveh streh. Odstranili smo dve sršenji gnezdi ter dve na cesto podrti drevesi (v Dobu in na Rudniku pri Radomljah) in zaprli vodo pri puščajočem radiatorju v stanovanju na Ljubljanski cesti. Ko je meteorna voda ob obilnih padavinah 24. avgusta zalila klet hiše v Radomljah, smo jo skupaj z gasilci PGD Radomlje okoli  deset kubičnih metrov izčrpali v kanalizacijske jaške. Za pomoč so nas prosili tudi policisti, da smo pri Ihanu iz Mlinščice potegnili domnevno odtujeno motorno kolo.

Petkrat smo pomagali reševalcem NMP Domžale pri prenosu obolelih oz. poškodovanih oseb. Enkrat smo omogočili tudi vstop v stanovanje.

Nenazadnje je treba omeniti tudi požare zaradi katerih smo bili aktivirani petkrat – pri vseh požarih so nam na pomoč priskočili gasilci lokalno pristojnih prostovoljnih društev. Napake na električni inštalaciji so bile krive, da je zagorelo v elektroomarici Nogometnega kluba Dob ter v transformatorski postaji Papirnice Količevo. Dobri dve uri po že omenjenem neurju 2. septembra so sosedje opazili, da se zaradi udara strele iz strehe stanovanjske hiše na Novi ulici v Domžalah vije dim. Gasilci smo odprli del strehe in preprečili nadaljnjo škodo. 20. septembra ob 20:30 smo prejeli obvestilo o požaru v naravi v okolici Grobelj, a le-tega nismo našli in je zelo verjetno šlo le za potegavščino. Smo pa skupaj z gasilci PGD Studenec sedaj že tretjič gasili goreče osebno vozilo na parkirišču stanovanjskega bloka v Krtini.

Naslovna fotografija je s Hroščkovega festivala; avtor: Miha Ulčar

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 27. septembra 2019