opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 20. avgustom in 20. septembrom 2018

Povzetek dela CZR Domžale med 20. avgustom in 20. septembrom 2018

Zadnje tedne je zagotovo povzročila največ dela in preglavic voda, tako nam in kot tudi mnogim občanom. Na daleč največ hkratnih intervencij v zadnjih letih smo bili pozvani 14. septembra zvečer, ko se je nad ožjim območjem Domžal in Vira razbesnelo neurje. V nekaj minutah smo prejeli klice s kar 27 lokacij. Voda je zalila kleti, podvoze, puščale so strehe itd. Posledice neurja je do skoraj četrte ure zjutraj s skupaj sedmimi vozili odpravljalo osem poklicnih gasilcev CZR Domžale in 38 prostovoljnih gasilcev iz PGD Vir, PGD Dob in PGD Domžale – mesto.

Očitno so po nekaterih večstanovanjskih objektih z vodo že napolnili ogrevalne sisteme, saj smo kar šestkrat posredovali ob izlitjih vode. V večini primerov stanovalcev ob dogodku ni bilo doma, kar je zaradi vlamljanja in še več izlite vode povzročilo precej več škode. Še ena intervencija je bila povezana z vodo: na nas se je obrnil občan, ker ga je skrbel visok vodostaj Mlinščice, ki teče mimo njegovega doma.  Ob ogledu smo mu le pojasnili do katerega nivoja je še lahko brez skrbi, saj voda še ni bila nevarno visoka.

Ena od resnejših tehničnih intervencij je bila 7. septembra nekaj pred osmo uro zvečer, ko so na Rodici med delom z bagrom odtrgali plinsko cev z ventilom. Zavarovali smo območje izpuščanja plina, delavci Petrola pa so zaprli ventil celotne veje plinske napeljave po Rodici.

Med tehnično pomoč lahko uvrstimo še dve reševanji iz dvigal v Domžalah, dvakrat pomoč reševalcem NMP ZD Domžale pri vlomu in prenosu obolelih oseb. Odstranili smo tudi še eno sršenje gnezdo v Radomljah. Najbolj tragična pa je bila nesreča voznika tovornega vozila, ko ga je v Preserjah pri premeščanju prikolice le-ta stisnila ob tovornjak, pri tem pa je žal podlegel poškodbam.

Zgodilo se je tudi relativno veliko prometnih nesreč, sedemkrat smo posredovali na lokalnih cestah in desetkrat na avtocesti. V vseh teh nesrečah je bilo tudi nenavadno veliko poškodovanih, preko dvajset skupaj. Med njimi tako pešci, kolesarka, motorist kot tudi vozniki ter potniki in potnice v osebnih vozilih. Seveda je število ponesrečenih hitro visoko, če je v eni nesreči udeleženih več vozil. Kot recimo 29. avgusta na AC pri Blagovici ob naletu dvanajstih vozil ali 10. septembra ob naletu štirih vozil v predoru Jasovnik.

Požara sta bila dva. V prvem primeru je šlo za recimo temu nadzorovan požig trave in posledično slabo voljo krajanov Krtine zaradi dima. V drugem primeru pa za posledico vandalizma, ki se je v zadnjem obdobju razširil po Domžalah. Na Brdu pri Ihanu je bilo namreč zažgano predhodno ukradeno osebno vozilo.

Z oktobrom se že tradicionalno začenja mesec požarne varnosti, ki ga zaznamujejo številne tematske prireditve in gasilske vaje. Seveda kot poklicna gasilska enota pri večini dogodkov aktivno sodelujemo. Priporočamo, da se katerega izmed dogodkov namenjenih preventivi in ozaveščanju občanov, udeležite in osvežite znanje o požarni preventivi in seveda potrebnem ravnanju v primeru požara.

Organiziranim skupinam iz vrtcev in šol ter seveda tudi drugim z veseljem predstavimo delo poklicnega gasilca ter pokažemo naša vozila in opremo. Prosimo le, da se vsaj nekaj dni pred predvidenim obiskom najavite na 01 729 22 28 ali info@czrdomzale.si.

Vse pa vabimo na Dan odprtih vrat, ki ga bomo 12. oktobra 2018 organizirali v Centru za zaščito in reševanje Domžale. Obiskovalci se boste seznanili s požarno preventivo, postopki in načini gašenja. Za otroke bomo pripravili igre preko katerih bodo spoznali delo gasilca. Na dogodku bomo prvič tudi predstavili naše novo vozilo GVC 16/25.

 

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 28. septembra 2018