opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 20. avgustom in 20. septembrom 2017

Povzetek dela CZR Domžale med 20. avgustom in 20. septembrom 2017

 

Tako kot vsa Slovenija, smo tudi poklicni gasilci iz Centra za zaščito in reševanje Domžale pozorno spremljali evropsko prvenstvo v košarki in navijali za naše fante. Žal sta si izmeni, ki sta bili na dolžnosti v času četrtfinalne in finalne tekme, lahko pogledali le še posnetka tekem – prav takrat in ves čas trajanja igre so bili na terenu.

Med četrtfinalno tekmo proti Latviji so skupaj s prostovoljnimi gasilci PGD Domžale – mesto in PGD Stob – Depala vas odstranjevali posledice podrte hiše. Na ulici Simona Jenka v Domžalah se je namreč podrla zapuščena stanovanjska hiša in pri tem nekoliko poškodovala še sosednjo hišo. Pozna ura, močan dež in pomembna tekma so verjetno vplivali na to, da se takrat nihče ni nahajal v bližini in zato na srečo tudi ni bilo poškodovanih.

Kdor je bil med finalno tekmo slučajno zunaj, je lahko opazil, da so ceste praktično prazne. Niso pa bile povsem prazne – dva avtomobila sta trčila na cesti med Dragomljem in Šentjakobom, pri čemer je bila ena oseba težje poškodovana ter ena lažje. O nesreči smo bili obveščeni ob 20:32 in ker je šlo za nesrečo s težjimi poškodbami, se je ogled s strani policije zavlekel krepko proti 23. uri. Ko smo s svojim delom zaključili, smo policistom pomagali pri osvetljevanju kraja nesreče.

Sicer smo v zadnjem mesecu posredovali v osmih prometnih nesrečah, štiri na avtocesti in štiri lokalno, pri tem pa je bilo poškodovanih sedem oseb. Svetujemo pazljivost: v slabem vremenu so ceste mokre in spolzke, vidljivost je slabša.

V polovici vseh intervencij smo bili poklicani za “negasilske” naloge. Pomagali smo pri prenosu obolelih in poškodovanih oseb, odstranili podrto drevo, odprli vodne zapornice na Rači, odpirali smo vrata in zapirali ventile. Odprli smo vrata avtomobila, v katerem je bil zaklenjen otrok. Dvakrat pa smo prestregli iztekajoče olje in preprečili onesnaženje narave.

Z oktobrom se že tradicionalno začenja mesec požarne varnosti, ki ga zaznamujejo številne tematske prireditve in gasilske vaje. Seveda kot osrednja gasilska enota v lokalnem okolju pri večini dogodkov aktivno sodelujemo. Priporočamo, da se katerega od njih udeležite, da osvežite znanje o požarni preventivi in seveda potrebnem ravnanju v primeru požara.

Organiziranim skupinam iz vrtcev in šol ter seveda tudi drugim z veseljem predstavimo delo poklicnega gasilca ter pokažemo naša vozila in opremo. Prosimo le, da se vsaj nekaj dni pred predvidenim obiskom najavite na 01 729 22 28 ali info@czrdomzale.si.

Vse pa vabimo na Dan odprtih vrat, ki ga bomo 20. oktobra 2017 organizirali v Centru za zaščito in reševanje Domžale. Obiskovalci se boste seznanili s požarno preventivo, postopki in načini gašenja. Predstavili bomo naša vozila in opremo ter pripravili prikaz posredovanja v prometni nesreči. Za otroke bomo pripravili igre preko katerih bodo spoznali delo gasilca.

Naše delo lahko spremljate na spletni strani www.czrdomzale.si in na naši Facebook strani. Želimo vam prijetne jesenske dni.

 

  ________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 30. septembra 2017