opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 20. avgustom in 15. septembrom 2020

Povzetek dela CZR Domžale med 20. avgustom in 15. septembrom 2020

Prek poletja smo opažali, da imamo več dela, več posredovanj kot smo jih bili vajeni pretekla poletja. Tudi v zadnjih tednih pred začetkom jeseni število intervencij ne popušča. Od 20. avgusta smo jih zabeležili kar 40, rekordni dan pa je bil 24. avgust s kar petimi ter nato še naslednji dan tri. Podnevi je bilo nekaj več dela kot ponoči. Največ intervencij glede na uro je bilo med 8 in 11. uro z desetimi in med 18. in 20. uro z devetimi intervencijami. Najbolj obremenjena izmena je posredovala v 15, najmanj obremenjena pa v sedmih intervencijah. Seveda so tukaj upoštevani samo klici preko številke 112 – vse izmene opravijo veliko rednih obveznosti iz naslova preventivne in servisne dejavnosti ter rednega usposabljanja.

Odhiteli smo na štiri požare. Zagoreli sta dve osebni vozili – eno na avtocesti ter drugo v Preserjah. Obstaja resen sum, da je bil požar v Preserjah podtaknjen. Enako se sumi ob ognju, ki je v Domžalah na Ljubljanski zajel zabojnike za odpadke. Blizu, na Karantanski pa je ob večstanovanjskem objektu zagorela vrtna garnitura s pergolo. Stanovalci so ogenj uspeli pogasiti že pred našim prihodom. Razen na avtocesti, smo v ostalih treh požarih posredovali skupaj z prostovoljnimi gasilci lokalno pristojnih PGDjev.

Na pomoč so nas poklicali v desetih prometnih nesrečah na lokalnih cestah. Le v dveh so bila udeležena zgolj vozila – na moravški cesti sta čelno trčili dve osebni, v Domžalah pa verižno dve kombinirani in eno osebno. V nobeni ni bilo telesnih poškodb, le materialna škoda. V ostalih šestih pa so bili poškodovani štirje motoristi, kolesar in dve kolesarki ter rolkarica – deklica je na poti v šolo padla z rolko.

Poleg že omenjenega požara osebnega vozila na avtocesti, smo tja odhiteli še petkrat. V treh primerih je osebna vozila zaneslo v odbojne ograje, pri čemer se je eno celo prevrnilo na bok. Trčili sta tovorno in osebno vozilo pri čemer je bila ena oseba poškodovana. Zdravniško pomoč je potrebovala tudi motoristka, ki je padla v predoru Trojane.

Petkrat so se reševalci NMP ZD Domžale obrnili na našo pomoč pri prenosu obolelih oz. poškodovanih oseb do reševalnega vozila. Ostranili smo dve osji in sršenje gnezdo. Kar nekaj energije in časa nam je vzelo reševanje mladega laboda, ki se je zapletel v ribiški laks pod Gorjušo v Rači.

Za štiri izvoze je bila kriva meteorna voda – zalila je dve kleti v Homcu, ter prodirala skozi strehi OŠ Roje in hiše na Slamnikarski. Štirikrat smo imeli opravka z nevarnimi snovni: razlitje solne kisline v proizvodnem obratu, pretrganje plinovoda med gradbenimi deli, domnevnim onesnaženjem Mlinščice ter k sreči le klic zaskrbljenih sosedov, ko se je v bloku na Ljubljanski širil vonj po bencinu.

Pogosto nas pokličejo na pomoč tudi ob telesnih poškodbah ali nenadnih obolenjih. Tako smo odhiteli v Krtino, ko se je občan z nogo nasadil na vile, ob poškodbi dečka v skate parku v Domžalah ter nenadni slabosti delavke v Heliosu. Vstop v stanovanje, v katerem je spal triletnik,  smo omogočili babici, ki se je po nerodnosti zaprla ven.

 

foto: Kolesarski izlet v Bohinj (10. september 2020)

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 25. septembra 2020