opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 18. majem in 18. junijem 2017

Povzetek dela CZR Domžale med 18. majem in 18. junijem 2017

 

Obdobje zadnjega meseca so zaznamovale prometne nesreče, ki tudi sicer predstavljajo velik delež naših posredovanj. Od sredine maja, smo kar dvajsetkrat izvozili zaradi prometnih nesreč – osemkrat smo intervenirali na avtocesti in dvanajstkrat na ostalih cestah. Letnemu času primerno so bili v nesrečah udeleženi tudi motoristi, kolesarji in pešci, torej najranljivejši udeleženci prometa.

Končuje se šolsko leto, čas brezskrbnih in razposajenih dni za naše najmlajše in najstnike. Vozniki, bodimo previdni in poskrbimo, da si bomo poletje zapomnili samo po lepih in pozitivnih dogodkih.

Med vsemi nesrečami na avtocesti še posebej velja izpostaviti nalet šestih vozil, pri čemer so bile štiri osebe poškodovane. Sedem naših poklicnih gasilcev je skupaj z ostalimi pristojnimi službami sodelovalo pri oskrbi ponesrečenih ter pri odpravi posledic, tako da je promet na AC proti Ljubljani po dobri uri spet stekel. Skoraj peturno zaprtje avtoceste pa je povzročil voznik tovornega vozila, ko je trčil v drugo tovorno vozilo. Kdor si je uspel ogledati posnetek trka, ki ga je ujela kamera za nadzor prometa, je res težko verjel, da je voznik utrpel le nekaj prask na roki.

Poklicani smo bili tudi na devet požarov. Večinoma je šlo za požare manjšega obsega, od tega dvakrat za goreče komunalne zabojnike. Dva požara sta bila večjega obsega, ko je bilo treba za pomoč aktivirati tudi krajevno pristojna prostovoljna gasilska društva in sicer požar garaže v Kokošnjah in skladišča v Biščah. Obakrat smo skupaj s posameznimi pristojnimi prostovoljnimi gasilskimi društvi Gasilske zveze Domžale požar uspešno pogasili in tako preprečili večjo materialno škodo. Pri požaru v Biščah smo imeli težave z aktiviranjem pristojnega lokalnega društva PGD Ihan, zato se vsem prizadetim iskreno opravičujemo.

Sedemkrat smo pomagali ekipi NMP ZD Domžale pri prenosu poškodovanih ali obolelih oseb. Običajno je šlo za prenos iz stanovanja, kjer je pogosto treba tudi vstopiti skozi zaklenjena vrata. Enkrat smo pomagali pri poškodbi sekača na zahtevnem gozdnem terenu, kjer je ReCo zaprosil za pomoč tudi Gorsko reševalno službo Kamnik, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Poleg rednih službenih obveznosti in izobraževanj, se v prostem času trudimo udeležiti čim več športnih in kulturnih dogodkov. Trije gasilci so se pridružili obisku spominskega obeležja na Kornatih, kjer je pred desetimi leti umrlo deset hrvaških gasilcev. Obisk je organiziralo Združenje slovenskih poklicnih gasilcev.

Udeležili smo se tudi Pohoda ob reki, ki povezuje – ob Kamniški Bistrici smo se podali iz Kamnika proti Domžalam,  sodelovali pa smo tudi na Bogatajevih dnevih civilne zaščite v Murski Soboti. Začelo se je obdobje gasilskih veselic, uvod v vsako je običajno gasilska vaja ali tekmovanje, po dolgem času smo se tudi poklicni gasilci udeležili dveh tekmovanj, sodelovali pa smo tudi na sektorski vaji Krtina 2017.

13. junija smo v CZR gostili dogodek Prva pomoč za otroke, ki je nastal na pobudo ekipe prve pomoči Gasilske zveze Domžale. Otroci so se učili osnov prve pomoči, povijali plišaste medvede, vadili klic na 112, se vozili z reševalnimi in gasilskimi vozili – skratka uživali. Za konec vročega popoldneva smo jim pripravili še osvežitev z vodno prho, seveda iz gasilske cevi.

Vabimo vas, da naše delo ažurno spremljate na spletni strani www.czrdomzale.si in na naši Facebook strani. Želimo vam prijeten začetek poletja.

 

foto: Domžalec.si (sektorska vaja v Centralni čistilni napravi)

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 30. junija 2017