opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 18. decembrom in 20. januarjem

Povzetek dela CZR Domžale med 18. decembrom in 20. januarjem

 

V lanskem letu smo opravili 366 posredovanj, sedem več kot v 2019. Glede na pretekla leta, smo v času spomladanskih omejitev najprej zaznali porast posredovanj – predvsem na račun domačih opravil in dela v naravi, nato pa upad. Predvsem je bilo manj prometnih nesreč, še posebej na avtocesti. Poleti, sploh julija in avgusta, se je število intervencij izrazito dvignilo. V jesenskem t.i. drugem valu epidemije pa beležimo ponoven upad, za okoli deset odstotkov glede na pretekla leta.

V 2020 smo posredovali pri 85 požarih in 118 prometnih nesrečah (46 na avtocesti). Med poškodovanimi kar 19 kolesarjev/kolesark ter 16 motoristov/motoristk. V seštevku smo pomagali 151 poškodovanim ali obolelim osebam. Živali so bile vzrok za  trinajst posredovanj. Nevarne snovi so tako ali drugače ogrožale življenje, zdravje ali premoženje v 29 primerih, voda pa v 27-ih (julijsko neurje s preko 600 poškodovanimi objekti sploh ni upoštevano). 31-krat smo s tehničnim posegom omogočili vstop v objekt ali vozilo. S tem je v roke svojih staršev prišlo tudi sedem otrok. V sklopu ukrepov proti širjenju virusa SARS-CoV-2 smo razkužili oz. izvedli biološko dekontaminacijo preko 660 reševalnih vozil in 1000 oseb NMP.

V obdobju zadnjih 30 dni pa smo opravili 28 intervencij. Pri občanih se že zaznava utrujenost od epidemije in intervencij je bilo že več – kot v “sproščenih” časih, le prometnih nesreč je bilo manj. V Domžalah pred občinsko stavbo je voznik z osebnim vozilom podrl peško, v grobeljskem drevoredu je padel kolesar. Na avtocesti je prišlo do naleta treh vozil pri Šentjakobu in dveh tovornih pri Blagovici. Na viaduktu Podmilj je tovornemu vozilu odpadlo kolo, zaradi česar ga je zaneslo v odbojno ograjo.

Požarov je bilo sedem. V Dobu so zagoreli rastlinjaki, v Turnšah zabojniki za smeti, v Ihanu in na Hudem pa dimnika. Na Škrjančevem je veter razpihal nekoliko nerodno odložen pepel, kar je povzročilo veliko dima in škodo na fasadi. Predvidoma zaradi pepela so zagoreli tudi odpadki v Centru za ravnanje z odpadki v Dobu. Na štedilniku pozabljena hrana je bila vzrok za ogenj v kuhinji stanovanjske hiše na Viru. Le hitro in preudarno posredovanje je preprečilo, da bi se požar razvil po vsej hiši. Pri vseh omenjenih požarih smo posredovali skupaj s prostovoljnimi gasilci.

Vzrok za nekaj naših posredovanj je bila voda: zalila je klet na Viru, kot potok ogrožala hišo v Ihanu, pronicala skozi streho hiše v Domžalah ter v dveh stanovanjih uhajala iz napeljave centralnega ogrevanja. S tehničnim posegom smo omogočili vstop v tri objekte, petkrat pomagali reševalcem NMP pri prenosu obolelih oseb. Poginulo čapljo, najdeno v Rači, smo zaradi suma na ptičjo gripo pobrali z upoštevanjem vseh varnostnih ukrepov ter jo predali dežurnemu higieniku.

Kmalu po polnoči 14. januarja pa smo s prostovoljnimi gasilci, vodniki reševalnih psov in policisti sodelovali pri iskanju 11-letnega dečka, ki se je iz Zaboršta odpravil neznano kam. Najden je bil nekaj po drugi uri ponoči v Črnučah – podhlajen, a nepoškodovan.

 

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 28. januarja 2021