opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 18. decembrom in 20. januarjem 2020

Povzetek dela CZR Domžale med 18. decembrom in 20. januarjem 2020

Razen nekaj dni zatišja okoli Božiča, v dneh pred in po novem letu nismo mirovali. Od zadnje številke Slamnika v letu 2019 se je nabralo 33 intervencij in smo še vedno na našem običajnem povprečju intervencije na dan.

Osemkrat smo iz garaže izvozili zaradi ognja. V Domžalah je zaradi pirotehnike zagorelo v garaži stanovanjske hiše. V Krtini zaradi neprevidno odloženega pepela okolica gospodarskega poslopja. Zagorel je delovni stroj v podjetju Količevo Karton ter tri osebna vozila (na Količevem, na avtocesti in v Rafolčah). Pogasili smo še ostrešje okoli dimnika na stanovanjski hiši v Študi in zabojnik oblačil na Rojski cesti v Domžalah. V vseh omenjenih požarih smo se gašenja lotili v sodelovanju z gasilci lokalnih prostovoljnih gasilskih društev. Hiter odziv vseh pa vedno pomeni tudi in predvsem bistveno manjšo škodo.

Posredovali smo v sedmih prometnih nesrečah. Ena izmed njih, nalet treh osebnih vozil, se pripetila na avtocesti. Zanimivo, tudi na lokalnih cestah je v treh primerih šlo za nalete treh osebnih vozil – dvakrat na trzinski obvoznici ter nato še v Preserjah pri Radomljah. Na Količevem sta trčila kombi in osebno vozilo. V to rubriko pogojno lahko prištejemo tudi nenavaden dogodek, ko je v Homcu vozilo zdrsnilo po klančini hišnega dovozu. Ob tem je pri poskusu ustavitve le-tega, k steni stisnilo lastnico in ji poškodovalo nogo. V omenjenih sedmih nesrečah je bilo skupaj poškodovanih sedem oseb.

Preverili smo tudi prijavo o neznani beli snovi v potoku pri Lukovici. Izkazalo se je, da so v bližnjem kamnolomu pretrgali apnenčevo žilo, zaradi česar je iztekalo apno. Škode za okolje naj ne bi bilo.

Na našo pomoč so se obrnili tudi policisti, da smo iz Kamniške Bistrice dvignili ukradeno motorno kolo. Preverili smo še domnevni vonj po plinu v Jaršah ter zaprli vodo pri puščajočem radiatorju v stanovanju na Ljubljanski cesti v Domžalah. Odprli smo vrata osebnega vozila kamor se je po spletu nesrečnih okoliščin zaklenil otrok.

Neobičajno pogosto smo v teh štirih tednih pomagali pri prenosu poškodovanih oz. obolelih oseb. Kar devetkrat smo se odzvali na klic reševalcev NMP Domžale. Med temi primeri smo enkrat z vlomom pomagali pri vstopu v hišo, ter tudi pomagali poškodovanemu na zamrznjenem bajerju.

Za konec še kratek pregled naših 359 intervencij v letu 2019. Posredovali smo pri 74 požarih in 137 prometnih nesrečah (60 na avtocesti). Prejeli smo tudi 63 klicev za pomoč pri ostalih nezgodah ali nenadnih obolenjih. Skupaj smo pomagali kar 171 poškodovanim ali obolelim osebam.

Devet posredovanj je bilo namenjenih pomoči živalim (ali zaradi živali, običajno sršenov). S ceste smo odstranili devet dreves, na kolesa postavili osem prevrnjenih traktorjev in ostalih vozil. Ob treh neurjih smo pokrivali strehe, 17 posredovanj je bilo zaradi nevšečnosti z vodo, 17 zaradi nevarnih snovi. 29 krat smo omogočili vstop v stanovanje oz. izstop iz vozila (petkrat otrok zaklenjen v vozilo).

Opravili smo 4015 preventivnih nalog, ki preprečujejo nastanek izrednih dogodkov v okoliških podjetjih. Za nami je nekaj tisoč ur požarnih straž pri vročih delih in pretakanjih nevarnih snovi. Pregledali in servisirali smo več kot 10.000 gasilnikov in hidrantov.

 

 

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 30. januar 2020