opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 18. aprilom in 20. majem 2019

Povzetek dela CZR Domžale med 18. aprilom in 20. majem 2019

Poklicni gasilci Centra za zaščito in reševanje Domžale letno opravimo približno po intervencijo na dan in ravno 20. maja, na 140. dan v letu, smo opravili 140. intervencijo letos. Seveda pride včasih tudi po pet intervencij na dan in tudi kakšno obdobje, ko po več dni zapored nihče ne potrebuje naše pomoči. V času od izida aprilske številke Slamnika smo opravili 33 intervencij – 23 so jih “uspešno opravile” dnevne izmene, deset pa nočne. Sreča ali naključje se včasih poigra tudi z izmenami: ena od izmen je intervenirala na 4 dogodkih, ostale tri izmene pa na desetih oz. devetih.

Pozivov na požare je bilo kar enajst. Obsežen požar je zajel Publikusov center za ravnanje z odpadki v Suhadolah pri Komendi. Pri tako zahtevnih intervencijah občinske meje ne predstavljajo ovir, klicu »na pomoč« pa se odzovemo v skladu z našim vodilom, ki je nenazadnje zapisan tudi v zakonodaji: gasilske enote si morajo ob večjih požarih ali drugih nesrečah medsebojno pomagati. Na intervenciji smo sodelovali z avtolestvijo, ki omogoča gašenje z višje točke in z gasilskim vozilom – cisterno, saj vode pri takšnih požarih hitro začne primanjkovati. Na požarišču smo se zadržali več kot pet ur.

Gasili smo dve vozili, osebno na Rodici in kombi v Domžalah pri SPB. Pogasili travo – v Jaršah in v Krtini ter odpadke na opuščenem zunanjem skladišču na Krakovski cesti v Domžalah. Zagorele so: kuhinjska napa v Mačkovcih, garaža, polna gradbenega materiala v naselju Spodnji Prekar nad Moravčami ter baraka pri kompostarni v Jaršah. Dve intervenciji sta povezani z elektriko: v Radomljah se je iz transformatorske postaje zaradi tehnične napake močno vil dim. V Mercator Centru Domžale pa se je ob izpadu elektrike in zagonu agregata iz le-tega močno pokadilo, dim je vdrl v prezračevalni sistem celotnega objekta, kar je povzročilo manjši preplah ter evakuacijo stavbe. K sreči je zadoščala dobra prevetritev prostorov.

Posredovali smo v kar desetih prometnih nesrečah, dveh na avtocesti in osmih na lokalnih. Mogoče vpliv slabega vremena, a v dokaj številnih nesrečah so bila vpletena zgolj vozila, večinoma kar osebna, ni pa bilo pa pešcev, kolesarje in motoristov. Poškodbe devetih oseb, ki so jih reševalci prepeljali na pregled ali zdravljenje, po naših podatkih niso bile hude.

V soboto, 18. maja zjutraj smo bili obveščeni, da v reki Kamniški Bistrici pri Homcu nahaja mrtva oseba. Truplo smo iz vode dvignili s pomočjo opreme za reševanje iz vode ter ga predali ustreznim službam.

Šestkrat smo pomagali pri prenosu obolelih ali invalidnih oseb. Dvakrat celo preko balkona s pomočjo avtolestve. Odprli smo še nekaj ključavnic, ter s tem omogočili vstop v prostore oz. vožnjo s kolesom. V enem primeru smo morda preprečili celo požar, vsekakor pa smo prispevali k nižjem računu za elektriko, saj je za po nesreči zaprtimi vrati ostal vklopljen likalnik.

 

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 31. maja 2019