opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 17. aprilom in 20. majem 2020

Povzetek dela CZR Domžale med 17. aprilom in 20. majem 2020

S postopnim umirjanjem ukrepov ob epidemiji COVID-19, se tudi naše delovanje počasi vrača v običajne okvire. Zaenkrat še ohranjamo večino samozaščitnih ukrepov, med drugim tudi nekoliko prilagojen delovnik ter omejitev vstopa v naše prostore.

Ponovno smo začeli opravljati redne servisne preglede gasilnikov in hidrantnih omrežij, hkrati pa še vedno skrbno razkužujemo reševalna vozila NMP ZD Domžale, le da je teh v zadnjih dneh nekoliko manj kot na vrhuncu epidemije. Takrat smo v povprečju opravili štiri t.i. dekontaminacije na dan, pri čemer  vsaka traja približno dve uri in opravljajo vsaj trije gasilci. Za podrobnosti na tem mestu žal ni prostora, lahko pa izpostavimo, da se med postopkom reševalci takoj preoblečejo v sveža oblačila in presedejo v drugo reševalno vozilo ter so tako že po nekaj minutah pripravljeni za naslednjo intervencijo. V vsem času epidemije v ZD Domžale med zaposlenimi ni bilo primera okužbe.

V preteklih štirih tednih je za nami 24 intervencij. Zanimivo, kar osem oz. tretjino smo jih opravili med 15. in 17. uro. Na požare smo odhiteli devetkrat. Ohladitev in nekoliko bolj vlažno vreme sta verjetno vzrok, da smo imeli namesto požarov v naravi spet dva dimniška požara (v Krtini in Domžalah na Šumberški). Posredovali smo še ob manjšem požaru v podjetju v Zaborštu in v Ihanu, kjer je pogorela otroška hiška. Zagoreli sta dve osebni vozili – na lokalni cesti pod Trojanami in v trojanskem avtocestnem predoru ter delovni stroj v kamnolomu v Lukovici. Na avtocesto smo še odhiteli zaradi dima, ki se je vil iz tovornega vozila, a je šlo le za okvaro motorja.

Posredovali smo v petih prometnih nesrečah – vseh na lokalnih cestah. Dvakrat sta se ob padcih poškodovala kolesarja – v Ihanu in ob Kamniški Bistrici. Na moravški cesti pri Goričici se je zaradi trka s srno prevrnilo osebno vozilo, a se voznik ob tem ni poškodoval. V Domžalah sta se zgodila dva trka osebnih vozil. Dve vozili sta trčili na Vodovodni in dve v križišču pri izvozu z AC. V prvi se je lažje poškodovala ena oseba, v drugi dve.

Edini dve posredovanji na avtocesti sta omenjeni že zgoraj med požari. S sprostitvijo protikoronskih ukrepov seveda pričakujemo tudi več posredovanj na avtocesti.

Poleg že omenjene dekontaminacije reševalnih vozil NMP, reševalcem pogosto pomagamo tudi pri prenosih obolelih ali poškodovanih oseb. V tem obdobju smo trikrat pomagali le pri prenosu, enkrat pa predhodno tudi odprli vrata ter omogočili dostop do nepokretne osebe. Odzvali smo se na zastoj srca na Viru, kjer reanimacija žal ni bila uspešna. Skupaj s člani GRS Kamnik smo z Oljske gore do vozila pogrebne službe prenesli preminulo osebo, ki jo je našel naključni sprehajalec.

Naš hiter odziv je bil nujen, ko je V Dobu med sanacijskimi deli prišlo do pretrganja plinovodne cevi. Odzvali smo se tudi na prijavo vonja po plinu v stanovanju v Domžalah, a naše merilne naprave le-tega niso zaznale. Na prošnjo policistov smo iz Kamniške Bistrice pri Rodici izvlekli kolo.

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 29. maja 2020