opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 16. septembrom in 22. oktobrom 2020

Povzetek dela CZR Domžale med 16. septembrom in 22. oktobrom 2020

V preteklih štirih tednih je bil vsaj z našega vidika občutek, kot da je omejitev gibanja v nočnem času že ves čas v veljavi, saj so naše nočne izmene opravile osem posredovanj od skupaj 34. Še od omenjenih osmih, jih je bilo pet pred 20. uro. Sicer je bilo največ posredovanj – po sedem – med 12. in 14. uro ter med 17. in 19. uro.

Odhiteli smo na pet požarov. V Domžalah je izpod nadzora ušel ogenj ob požiganju odpadnega vejevja. V eksploziji, do katere je prišlo med uničevanjem pirotehnike, se je na Viru hudo opekel občan, hkrati pa je zagorelo še nekaj bližnje okolice. Trikrat so zagorela vozila na avtocesti, dve tovorni ter eno osebno.

Z veseljem lahko zapišemo, da je na avtocesti le ena prometna nesreča zahtevala našo navzočnost: voznik je na viaduktu Petelinjek z osebnim vozilom trčil v odbojno ograjo, ob tem pa je nastala le materialna škoda.

Na lokalnih cestah naše in sosednjih občin je bilo precej več prometnih nezgod. Kar enajst smo jih zabeležili in žal v prav vsaki izmed udeleženci utrpeli telesne poškodbe, tudi nekaj hujših. Trije padci kolesarjev v bližnji okolici Domžal, ter padec mopedista pri Malem Jelniku nad Blagovico. V mengeškem krožišču trk osebnega vozila v kolesarja, v Trzinu je kombi presekal pot mopedistu. Po dvakrat sta trčili dve osebni vozili. Kombinacije pa s tem še niso povsem izčrpane – trikrat smo pomagali pri odpravi posledic trka kombiniranega in osebnega vozila.

Štirikrat nam je delo povzročila voda: počena cev radiatorja ter z meteorno vodo zalite tri kleti. Trije izvozi so bili zabeleženi kot posredovanje pri nevarnih snoveh. V Trzinu se je na potoku skozi industrijsko cono pojavila pena, a je analiza pokazala, da gre za naravi nenevarni kalcijev karbonat. V Vrhpoljah pri Moravčah se je iz neznanega razloga v servisnem jašku elektro omrežja pojavilo strojno olje. Posledice zastrupitve z ogljikovim monoksidom pa so bile žal tragične za dve osebi v vasi Čeplje nad Lukovico.

Žal pa epidemiološka slika močno vpliva tudi na naše delo – vsak dan opravimo okrog deset dekontaminacij vozil nujne medicinske pomoči in zdravstvenega osebja – reševalcev, na pomoč smo pa priskočili tudi Domu starejših občanov v Domžalah, kjer smo izvedli dekontaminacijo skupnih prostorov.

Če je le možno, končamo radi s prigodo, ki ne pušča grenkega priokusa in kot tako upamo izpostaviti kako se je v Domžalah, med plezanjem po drevesu, deklici med dve veji zataknila noga in se nekako ni mogla rešiti, ne sama ne s pomočjo staršev. Deklico smo varno spravili z drevesa, starši pa so jo k zdravniku odpeljali zgolj na preventivni pregled.

Ker nam je epidemija koronavirusa odnesla možnost organizacije zdaj že tradicionalnega dneva odprtih vrat našega Centra za zaščito in reševanje Domžale, smo pripravili virtualni 3D sprehod po naših garažah in možnost vpogleda v vozila.

 

 

foto: Postavitev šotora za izvajanje dekontaminacije reševalnih vozil (26. oktober 2020)

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 28. oktobra 2020