opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 16. januarjem in 14. februarjem 2017

Povzetek dela CZR Domžale med 16. januarjem in 14. februarjem 2017

 

V kratkem časovnem obdobju od zadnje izdaje Slamnika se na srečo vseh ni veliko dogajalo, kljub temu smo posredovali enaindvajsetkrat, kar pomeni več kot enkrat na dan. Izbruhnili so kar štirje dimniški požari, a zaradi hitrega posredovanja ni bilo večje škode. Še vedno velja opozorilo, da dimniki zahtevajo ustrezno in pravočasno vzdrževanje. Če že pri dimniških požarih ni bilo večje škode, pa so bili smetnjaki s papirjem v noči na 13. februar popolnoma uničeni. Pravočasen prihod je preprečil škodo na sosednjih objektih.

Požar v prostorih nekdanje tovarne Univerzale, ki je izbruhnil 4. februarja nekaj pred osmo zjutraj, je sicer lastniku delavnice povzročil precej škode, predvsem na CNC stroju za izrez lesne in plastične mase, kjer so zagoreli ostanki izrezov. Brez hitrega in učinkovitega posredovanja gasilcev bi bil lahko ogrožen kompleks Univerzale v večjem obsegu.

Na našo pomoč pri prenosu obolelih oseb so se kolegi iz NMP ZD Domžale obrnili petkrat. Nekaj improvizacije, varne seveda, je bilo potrebne, ko si je občan ob Gradiškem jezeru zlomil nogo. Zgodilo se je namreč v času največje poledenitve in dostop z avtom ni bil mogoč. To je pomenilo 500 metrov nošnje nosil do reševalnega vozila.

Štirikrat je nenadzorovano tekla voda – popustili so trije radiatorji, enkrat pa je voda zalila dvorišče in ogrozila stanovanjski objekt. Zgodile so se štiri prometne nesreče, v dveh na avtocesti so bila na srečo poškodovana le vozila. Zaradi neprilagojene hitrosti se je ob trčenju v reklamni pano na bencinski črpalki v Blagovici težje poškodoval mlajši voznik. Slaba vidljivost, poledenela tla in nekaj nepozornosti na obeh straneh je bilo dovolj, da je voznica z osebnim vozilom trčila v pešca, ki je ob tem utrpel telesne poškodbe.

Zadnje vrstice še izkoristim, da v številkah predstavim intervencije Centra za zaščito in reševanje Domžale v letu 2016. Posredovali smo praktično vsak dan, skupno 362 krat. Prometnih nesreč je bilo 141, od tega 65 na avtocestnem odseku, ki ga pokrivamo poklicni gasilci CZR Domžale. Kot tehnično intervencijo smo označili 96 posredovanj – sem spada odpiranje vrat, zapiranje vode, odstranjevanje sršenjih gnezd in še marsikaj. Požarov je bilo 78 – najpogosteje so bili seveda v ognju zabojniki za odpadke. Reševalci iz NMP ZD Domžale so za pomoč pri prenosu oseb zaprosili 28-krat. Sedemkrat smo reševali živali – z dreves ali jarkov. V decembru smo sodelovali še pri iskanju pogrešane osebe. Tako smo v letu 2016 pomagali 137 poškodovanim ali obolelim osebam, v osmih primerih pa žal ni bilo pomoči.

Poleg intervencij vsak dan s preventivnimi obhodi ter požarnimi stražami v primerih vročih del za požarno varnost skrbimo v podjetjih Helios d.d., Lek d.d in Količevo Karton d.d., dobršen del dneva pa pregledujemo gasilnike ter hidrantna omrežja za občane in podjetja v okolici.

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 24. februarja 2017 

  

[yt_social_share facebook=”yes” twitter=”yes” googleplus=”yes” linkedin=”yes” pinterest=”yes” tumblr=”yes” pocket=”yes” ]