opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 15. februarjem in 23. marcem 2017

Povzetek dela CZR Domžale med 15. februarjem in 23. marcem 2017

 

Od sredine februarja, ko sem nazadnje poročal za Slamnik in omenjal, da je bilo relativno malo intervencij, so nas iz regijskega centra za obveščanje ReCO, torej s številke 112, na posredovanje poslali kar 55-krat. Če k temu dodamo še usposabljanja in izobraževanja, ki smo se jih udeležili v Izobraževalnem centru na Igu, delo v servisu gasilnih aparatov, ter redne in izredne dogodke v Heliosu in Leku, lahko rečemo, da je za nami precej delovno obdobje.

Najpogosteje smo na intervencijo izvozili zaradi požara. Kar dvaindvajset smo jih zabeležili. Trikrat je bilo nekaterim ponoči zabavno zažigati zabojnike za odpadke. Kurilna sezona gre sicer proti koncu, a smo vseeno kar sedemkrat gasili saje v dimniških tuljavah. Občane opozarjamo, da po oz. pred novo kurilno sezono poskrbijo za ustrezno vzdrževanje. Obdobje toplejšega in predvsem bolj suhega vremena pa je povzročilo dobre pogoje za nastanek požarov v naravi. Sedemkrat smo gasili požare v naravi, najpogosteje travnike. Do prvih obilnejših padavin svetujemo previdnost pri morebitni uporabi ognja v naravnem okolju in pri aktivnostih, ki lahko v naravnem okolju povzročijo požar.

Pri požarih bi težko zaobšli do sedaj letošnje najobsežnejše posredovanje na našem področju. Prvega marca, nekaj pred 23. uro zvečer, smo prejeli obvestilo požaru v Homcu. Zagorel je kmetijsko-gospodarski objekt velikosti 15x30m s prek sto balami sena in kmetijsko mehanizacijo. Kar 62 poklicnih in prostovoljnih gasilcev se je moralo zbrati, da se je ogenj ukrotilo in dokončno pogasilo.

Trinajstkrat je bila potrebna naša tehnična pomoč. V večini primerov to pomeni pomoč pri vlomu v stanovanje ali hišo, ter pogosto tudi pomoč reševalcem pri prenosu obolele ali poškodovane osebe.

Kot običajno velik del naših posredovanj predstavljajo prometne nesreče. V obdobju od zadnjega poročila se jih je zgodilo dvajset, od tega polovica na lokalnih in regionalnih cestah, pri čemer se že čuti vpliv pomladi, saj so bili med udeleženci prometnih nesreč žal tudi že kolesarji, motoristi in traktoristi.

Med desetimi avtocestnimi nesrečami, kjer je bila potrebna naša pomoč, velja posebej izpostaviti požar v predoru Trojane. Kilometer in pol pred izvozom iz predora je zaradi počene pnevmatike zagorela prikolica poljskega tovornjaka, ki je prevažal kombi in dva manjša tovornjaka. Dve vozili je uspel rešiti voznik sam, eno pa je zagorelo skupaj s prikolico. Pri uspešnem posredovanju so sodelovali tudi poklicni gasilci iz Celja, predor je bil zaradi hitre in učinkovite intervencije zaprt le dve uri.

Tečejo pa tudi priprave na zaščitno-reševalno vajo “Domžale 2017”, ki jo pripravlja občinski štab Civilne zaščite in bo potekala 6. aprila 2017. Preverjalo se bo predvsem pripravljenost večjih lokalnih industrijskih obratov na potres. Sodelovale bodo vse enote vključene v sistem zaščite in reševanja Občine Domžale.

 

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 31. marca 2017 

  

[yt_social_share facebook=”yes” twitter=”yes” googleplus=”yes” linkedin=”yes” pinterest=”yes” tumblr=”yes” pocket=”yes” ]