opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek dela CZR Domžale med 15. februarjem in 19. marcem 2020

Povzetek dela CZR Domžale med 15. februarjem in 19. marcem 2020

V času trajanja epidemije COVID-19 se je življenje spremenilo tudi za nas, domžalske poklicne gasilce. Kot del občinskega sistema zaščite in reševanja smo v pripravljenosti za morebitno pomoč pri razkuževanju in dezinfekciji javnih površin in prostorov, hkrati pa moramo predvsem zelo dobro poskrbeti za svojo varnost pred okužbo, saj smo le zdravi sposobni opravljati svoje osnovne naloge, ki so nam namenjene kot poklicnim gasilcem.

In prav teh naših osnovnih nalog ni bilo prav nič manj kot sicer oz. še nekaj več kot običajno. Kar 32 intervencij smo našteli od 15. februarja. Tretjina intervencij je potekala med 14. in 17. uro, tretjina med 18. in 21. uro, ostale pa razpršeno preko celega dneva. Ob ponedeljkih smo imeli osem intervencij in ob sredah sedem, najmanj pa po dve ob torkih in petkih. Najbolj zaposlena je bila druga izmena, iz garaže se je odpravila kar štirinajstkrat. Ostale tri izmene pa med pet in sedemkrat.

Trinajstkrat smo na pot odhiteli zaradi obvestila o požaru. V naravi smo pogasili štiri požarišča, dvakrat so se vnele saje v dimnikih stanovanjskih hiš ter en motor osebnega vozila. Gasili smo goreče odpadke – vsebino zabojnika v Radomljah ter nekaj dni kasneje še odpadno embalažo za trgovskim centrom StopShop. Zanimivo, da je kar dvakrat zagorela navlaka na balkonih v višjih nadstropjih blokov na Ljubljanski cesti v Domžalah

Naša pomoč je bila potrebna pri šestih prometnih nesrečah na avtocesti. Štiri osebe so bile poškodovane v naletu kar šestih osebnih vozil pri predoru Podmilj, ena pa pri naletu poltovornega vozila v tovorno. Reševalci so na zdravljenje odpeljali tudi voznika tovornega vozila, ki je trčil v zunanji rob predora Ločica, pri čemer se je vozilo praktično postavilo pokonci.

Pri prometnih nesrečah na lokalnih cestah se že občuti vpliv spomladanske otoplitve. Posredovali smo pri treh padcih kolesarjev, eden je padel zaradi trka z osebnim vozilom. Prišlo je tudi do trčenja osebnega vozila v motorista. Vsi omenjeni so potrebovali zdravniško pomoč. Napoteni smo bili tudi na prometno nesrečo v krožišču v Mengšu, a smo med vožnjo na kraj nesreče obrnili, ker se je izkazalo, da naša pomoč ne bo potrebna.

V Biščah smo s tehničnim posegom odprli vrata in tako omogočili reševalcem NMP dostop do poškodovane starejše osebe. Vstopiti smo morali tudi v stanovanje v SPB-ju, iz katerega je iztekala voda, gluhonema stanovalka pa žal ni slišala opozoril. Dvakrat smo iskali vzrok vonja po plinu oz. nafti, a našli nismo nič oprijemljivega, lahko smo le z meritvami ocenili, da situacija ni nevarna. Bilo pa je potencialno nevarno, ko so gradbinci z bagrom presekali plinovod, mi pa smo nato kar se da hitro ustavili iztekanje plina. Iz osebnega vozila smo rešili vanj zaklenjenega psa, iz Kamniške Bistrice pa, na prošnjo policije, ukraden tablični računalnik. Reševalcem NMP Domžale smo pomagali pri prenosu obolele osebe iz stanovanja v desetem nadstropju bloka na Ljubljanski cesti v Domžalah.

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 27. marca 2020