opp
Dostopnost
Domov / Arhiv obvestil / Obvestila / Povzetek našega dela med 16. junijem in 17. avgustom 2022

Povzetek našega dela med 16. junijem in 17. avgustom 2022

V dveh mesecih po našem zadnjem poročanju smo opravili 78 intervencij. Najpogosteje, po dvajsetkrat, smo posredovali med 8. in 12. uro ter med 16. in 20. uro. Nočne ure so navadno mirnejše, a smo petkrat posredovali celo med tretjo in četrto uro ponoči. Enajstkrat smo našteli po tri ali celo več intervencij v enem dnevu.  4. in 30. julija pa je številka 112 zazvonila petkrat.

Šestkrat je gorelo v naravnem okolju, od tega trikrat nadzorovano, a ob razglašeni veliki požarni ogroženosti naravnega okolja je vsakršno kurjenje ali požiganje prepovedano, zato smo kurišča pogasili. Zagorela so štiri vozila – zapuščeno osebno vozilo na parkirišču med železniško progo in SPB v centru Domžal ter tri na avtocesti. Sodelovali smo še pri gašenju kurilnice v stanovanjski hiši na Vrhpolju pri Moravčah.

Že v prejšnjem poročilu smo opozarjali na pogostost prometnih nesreč. Tokrat jih je bilo 34, od teh pet na avtocesti. Med poškodovanci oz. poškodovankami pa tudi enajst kolesarjev oz. kolesark, šest motoristov, voznica električnega skiroja ter pešec. Za enega izmed kolesarjev je bilo trčenje v drevo žal celo usodno. V kar šestnajstih izmed navedenih primerih je šlo za samoudeležbo povzročitelja nesreče – padec kolesarja, motorista ali zdrs s ceste z osebnim, kombiniranim vozilom. Najpogostejši vzrok seveda razmeram ali cestišču (podlagi) neprilagojena vožnja.

Reševalcem NMP ZD Domžale smo devetkrat pomagali pri prenosu obolelih oseb do reševalnega vozila. Dvakrat smo bili aktivirani za pomoč pri reanimaciji. Omogočili smo vstop v stanovanja, kjer so se nahajale onemogle oz. obolele osebe, dvakrat  pa žal tudi že preminuli osebi. Trem onemoglim, a nepoškodovanim osebam smo po padcih kar sami pomagali nazaj do postelje oz. invalidskega vozička.

V osebni vozili sta se zaklenila dva otroka (prvi na počivališču AC pri Lukovici, drugi pred ZD Domžale), dvema občankama pa so se zaprla vrata stanovanj, seveda se je pri eni izmed njiju tudi kuhala hrana na štedilniku. Vse zaplete smo hitro rešili, hrana se tudi ni prismodila.

Vpliv sušnega obdobja se najbolj pozna na naših Mlinščicah. Nizek pretok vode je povzročil vsaj dva manjša pogina rib (pri Radomljah in pri Homcu), ter nekaj neobičajnih a nenevarnih penjenj vode.

Nenazadnje moramo omeniti, da smo tudi domžalski poklicni gasilci aktivno sodelovali tako pri gašenju požara na Krasu kot tudi pri prevozu vode v Rižanski vodovod. Nekateri službeno kot pomoč pri vodenju intervencije, drugi pa kot prostovoljci v okviru svojih matičnih prostovoljnih gasilskih društev.

________________________

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 26. avgusta 2022