Povzetek našega dela med 20. oktobrom in 17. novembrom 2022

Oktobrske aktivnosti, povezane s tako imenovanim mesecem požarne varnosti, so se zaradi številčnosti in omejenega časa konkretno zavlekle še globoko v november. Res jih je bilo veliko. Na obisku smo gostili preko dvajset vrtčevskih in šolskih skupin, večino iz naše občine, nekaj pa tudi iz širše regije. V okviru svojih izletov so se pri nas ustavili avtobusi s člani številnih prostovoljnih gasilskih društev iz praktično vseh delov Slovenije. Sodelovali smo na gasilskih vajah (občinskih, društvenih), svoje delo smo predstavili na nekaterih šolah in vrtcih. Pomagali smo tudi pri izvedbi evakuacijskih vaj po šolah, vrtcih, podjetjih, trgovskih centrih.

Mogoče prav na račun tolikšne preventive ali zgolj višje sile, ker smo bili že dovolj obremenjeni, ni bilo veliko intervencij. A vseeno smo jih opravili 25. Več kot polovico med šesto in deseto uro zjutraj. Najzgodnejši izvoz je bil zaradi počene cevi ob 4:40, najpoznejši pa zaradi prometne nesreče ob 21:50.

Prav prometne nesreče tudi zavzemajo največji delež intervencij v tem obdobju. Enajstkrat smo posredovali na lokalnih cestah in dvakrat na avtocesti. V izrazito toplih in sončnih dneh začetka novembra smo dvakrat posredovali zaradi padcev dveh kolesarjev, vse ostalo so bile nesreče vozil. Kar v osmih primerih imamo zabeležen trk dveh osebnih vozil, enkrat pa trk osebnega in kombiniranega vozila. Na avtocesti je prišlo do naleta treh vozil. Zaradi neprilagojene vožnje se je v Zalogu pri Moravčah voznik s kombijem prevrnil v Drtijščico, a se pri tem ni poškodoval. V prometnih nesrečah se je skupno poškodovalo enajst oseb.

Aktivirani smo bili zaradi dveh požarov, obakrat k sreči zgolj preventivno. Iz tovornega vozila na avtocesti se je kadilo zaradi okvare v motornem delu, v Dragomlju pa je skrbni občan narobe ocenil dim, ko se je valil iz dimnika sosednje hiše. Ni šlo za dimniški požar.

Posredovali smo še zaradi na cesto podrtega drevesa na Podrečju in dvakrat zaradi iztekanja vode iz počenih cevi. Preverili smo potencialno nevarnost zaradi vonja po plinu v skladišču v Radomljah ter vzeli vzorec pene s Kamniške Bistrice. Reševalcem NMP smo do reševalnih vozil pomagali prenesti onemogli osebi, eno iz stanovanja na Kersnikovi ulici v Domžalah ter drugo iz gozda nad homškim pokopališčem. Napotili so nas tudi v Ihan, kjer naj bi se pes zatekel na okensko polico stanovanjske hiše. Še preden smo z avtolestvijo uspeli priti do tam, se je pes že znašel in se nekako rešil sam.

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 25. novembra 2022
 

 


 

Ko pokličete operaterju povejte, koga potrebujete (reševalce ali gasilce), kdo kliče in točen naslov, kjer je potrebna pomoč ter kaj se je zgodilo (koliko ljudi je v nevarnosti ali poškodovanih).

V primeru požara povejte kje gori, kaj gori in v kakšni fazi je požar.

Če je mogoče povejte operaterju svojo telefonsko številko (v kolikor ste na kraju požara ali nesreče). Kasneje vse spremembe do prihoda reševalcev ali gasilcev sporočajte na številko 112!

Ne odložite telefona dokler operater ne konča s pogovorom.

 

Top